KIJEV JE TREBALO DA PADNE ZA TRI DANA Kako su ukrajinski komandosi zaustavili ruski desant i sprečili pad prestonice!
Foto: Dailymail.co.uk

Analiza

KIJEV JE TREBALO DA PADNE ZA TRI DANA Kako su ukrajinski komandosi zaustavili ruski desant i sprečili pad prestonice!

Planeta -

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu, prestonica Kijev je dobila stratešku važnost, jer je trebala da bude munjevito osvojena upravo uz pomoć vazdušnodesantnih jednica, koje su trebale da zauzmu okolne aerodrome, posebno je značajan bio aerodrom Hostomel i predgrađe buča, gde su ruski SPECNAZ i padobranci se sukobili sa ukrajinskim specijalcima koji su prošli obuku u SAD i zemljama saveznicima da u slučaju nužde budu spremni da brane Kijev.

„Ukrajina se bori na način koji niko nije očekivao, ni Rusi, ni naši zapadni partneri“, rekao je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika i član delegacije Kijeva na pregovorima o prekidu vatre sa Rusijom.

„Kijev je trebalo da padne za tri dana, rekao je on za WSJ

Kijev, Mapa, Rusija, Ukrajina, Rat, Bitka
foto: Grafika

Razlog prema pisanju ovog američkog lista zašto se to dogodilo leži u tome što su oko Kijeva raspoređene elitne jedinice ukrajinske vojske koje su kako piše WSJ obučavale SAD i saveznici u poslednjih nekoliko godina, da brane Kijev.

"Naoružani britanskim NLAV i protivtenkovskim oružjem američke proizvodnje Džeavelin i protivavionskim projektilima Stinger, pomogli su da se otupi prednost Rusije u avijaciji i raketama dugog dometa i artiljeriji.

Ali Kijev se takođe drži jer su se ruske snage ovde držale taktike velikih manevara u sovjetskom stilu, krećući se u dugim konvojima koji su ranjivi na udare malih izviđačkih jedinica i ukrajinske flote naoružanih bespilotnih letelica Bajraktar ​​TB2 turske proizvodnje, rekao je ukrajinski oficiri za WSJ

Ukrajina, Kijev, Rusija, rat, Gostomel, Ruski vojni aerodrom Voronjež
foto: Pritnscreen/Twitter

Vojnici kažu da je oblačnost ometala rusku upotrebu borbenih helikoptera.

„Šokirani smo koliko je njihovo ponašanje glupo“, rekao je još jedan pripadnik ukrajinske jedinice specijalnih snaga koji svake noći ide u misije u tom području. Njegova jedinica je, kako je rekao, izgubila dva vojnika od početka rata pre devet dana, a poslednjih dana ubila je više od 60 Rusa.

„Sada se uglavnom fokusiramo na to da udarimo pozadi, njihove konvoje za snabdevanje, jer ako ne dobiju gorivo, ne mogu ništa da urade.

Moral među ukrajinskim braniocima bio je visok u Irpinu u petak, čak i dok je ruski jurišni avion leteo nisko iznad stambenog bloka . Oblačnost je ometala rusku upotrebu borbenih helikoptera

Kurir.rs/Wall Street Jurnal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track