ZAŠTO JE MARIJUPOLJ TOLIKO VAŽAN ZA RAT U UKRAJINI? Za sada ništa od evakuacije civila iz ovog grada
Foto: - / Sputnik / Profimedia

analiza

ZAŠTO JE MARIJUPOLJ TOLIKO VAŽAN ZA RAT U UKRAJINI? Za sada ništa od evakuacije civila iz ovog grada

Planeta -

Evakuacija civila iz Marijupolja, planirana za danas, je otkazana. Ukrajinci tvrde zbog ruskog granatiranja, Rusi kažu da su vlasti same odustale od nje. U gradu sada vlada haos, nema struje, vode, grejanja.

Grad je danima pod velikim napadima ruskih snaga, a BBC je objasnio zašto je Marijupolj strateški toliko važan.

Reč je o jednoj od najvećih ukrajinskih luka na Crnom moru i jednom od ključnih gradova na području između Krima i Rusije.

Zauzmu li Rusi Marijupolj, piše BBC, mogli bi da preuzmu kontrolu nad rutom koja povezuje Lugansk i Donjeck.

Navedene oblasti su pod kontrolom ruskih separatista koji imaju podršku Kremlja, a čiju nezavisnost je Vladimir Putin priznao pre početka invazije.

Evakuacije, kažu iz Međunarodnog Crvenog krsta, danas neće biti. U Marijupolju živi oko 400.000 stanovnika.

"Upravo sam u Marijupolju, na ulici, i čujem granate svakih par minuta. Vidim automobile ljudi koji su pokušali da izađu iz grada, a sada se vraćaju. To je haos", rekao je 44-godišnji inženjer Aleksander.

"Pozivamo ljude da se vrate u skloništa jer se ruska strana ne pridržava prekida vatre i nastavlja paljbu po gradu i okolni", saopštile su gradske vlasti.

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je ukrajinske nacionaliste za propast evakuacije i tvrdi da oni sprečavaju ljude da napuste grad.

Zamenik gradonačelnika Serhij Orlov rekao je BBC-u da je primirje potpuno propalo.

"Nastavljaju da nas zasipaju projektilima. Ludi su. Nema prekida vatre u gradu i nema ga nigde uz planiranu rutu. Naši civili su bili spremni, ali nisu mogli da odu zbog granatiranja", rekao je on.

Humanitarni koridori dogovoreni su na drugoj rundi pregovora ukrajinske i ruske delegacije u Belorusiji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track