KATASTROFA: Nastavljena ratna dejstva, propala evakuacija civila!
Foto: AP Evgeniy Maloletka, Profimedia

prošlo 10 dana rata

KATASTROFA: Nastavljena ratna dejstva, propala evakuacija civila!

Planeta -

Krhko primirje na istoku Ukrajine nije se održalo zbog čega je juče prekinuta evakuacija civila iz Marijupolja i Volnovahe! Deseti dan ruske invazije protekao je u međusobnom optuživanju dve strane da su odgovorne za nepoštovanje primirja.

Zvanični Kijev tvrdi da su ruske trupe nastavile s granatiranjem Marijupolja tokom predviđene evakuacije, dok ruska strana navodi da su za prekid izvlačenja civila iz grada koji je u okruženju odgovorni ukrajinski nacionalisti.

Civili iz ova dva grada trebalo je da autobusima budu evakuisani prema Zaporožju. Zamenik gradonačelnika Marijupolja Sergej Orlov je za BBC rekao da je grad pod neprestanim granatiranjem.

- Nije sigurno ići planiranim putem zbog borbi. Civili su se vratili u skloništa - kazao je on.

Situacija u gradu je haotična, danima nema vode i struje, uništeno je više prodavnica i nedostaju osnovne životne namirnice.

Jučerašnji dan bio je crn za rusku avijaciju. Najpre je prenosnim PVO sistemom oboren ruski borbeni helikopter „mi-24“ nedaleko od Kijeva, a u Černiševskoj oblasti oboren je avion „su-34“. Pilot i kopilot su se katapultirali, ali je samo pilot preživeo i on je zarobljen.

avion, helikopter, mi-24, avion „su-34
foto: Printscreen

Navodno radio za Ruse

Ubijen ukrajinski pregovarač

Ukrajinska Pravda objavila je da je u Kijevu ubijen Denis Kirejev, jedan od ukrajinskih pregovarača koji su učestvovali u pregovorima s Rusijom. Kirejev je ubijen dok su ukrajinske snage sigurnosti pokušavale da ga uhapse pod optužbom za izdaju. Izvori Pravde navode da postoje „jaki dokazi“ da je davao tajne informacije Rusiji. Ti dokazi uključuju navodno i telefonske razgovore.

U ostalim delovima Ukrajine sukobi se ne stišavaju. Ruska vojska polako nadire prema Kijevu i zatvara obruč oko grada sa svih strana.

Za razliku od prethodne nedelje, vojni konvoj, sledeći sirijska iskustva, dobio je vazdušnu podršku u borbenim helikopterima „ka-52“, „mi-24“ i „mi-35“, koji se koriste kao istureni osmatrači i lovci na oklopne ciljeve i manje grupe diverzanata, kako bi se izbeglo ponavljanje scenarija od prethodne nedelje kada je veliki broj ruskih oklopnih snaga uništen.

U Hersonu je u ruke ruske vojske pala jedna od najvećih vojnih baza u Ukrajini.

Inače, juče se pojavila i informacija da su ruske specijalne jedinice nastavile operaciju zauzimanja ključnih objekata infrastrukture. Na mrežama se pojavila vest da su u blizini nuklearke „Južna Ukrajina“, koja ima tri reaktora jačine 2.850 MW svaki. To je druga najveća nuklearna elektrana u Ukrajini.

U petak su ruske snage zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Vladimir Putin

Imamo dovoljno sredstava i snage da ispunimo ciljeve!

Ruski predsednik Vladimir Putin demantovao je navode da planira uvođenje ratnog stanja zbog vojne operacije u susednoj Ukrajini:

- Ratno stanje se uvodi u slučaju strane agresije, naročito u delovima koji su na udaru. Kod nas nije takav slučaj i nadam se da neće ni biti. Ne planiramo nikakvo uvođenje vanrednog stanja. U operacijama u Ukrajini učestvuju samo profesionalni vojnici. Nijedan regrut nije tamo i ne planiramo to da menjamo. Svaki ruski vojnik i oficir je doneo odluku da časno ispuni svoju dužnost. Imamo kapacitete i završićemo operaciju u Ukrajini. Imamo dovoljno snage i sredstava da uradimo sve što smo sebi zadali. Ako ukrajinska strana nastavi da se ponaša kao do sada, dovešće u pitanju budućnost ukrajinske državnosti - rekao je Putin i upozorio da će svaku zemlju koja želi da uvede zonu zabranjenog letenja nad Ukrajinom smatrati učesnicom konflikta.

Putin je naveo i da je odluka o pokretanju specijalne vojne operacija bila teška:

- To sam rekao na početku operacije i govorio pre nego što je ova odluka doneta. Teška odluka, bez ikakve sumnje.

On je ponovio šta bi se dogodilo da Ukrajina uđe u NATO dok je u toj zemlji građanski rat, to bi joj dalo mogućnost da napadne Krim.

- Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Vi razumete do čega to može dovesti? I šta onda? Treba da se borimo protiv celog NATO? Svesni ste posledica? Mislim da su svi svesni toga - rekao je Putin.

Vladimir Putin
foto: AP Andrei Gorshkov

Vladimir Zelenski

NATO dao zeleno svetlo za bombardovanje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oštro je osudio NATO zbog odluke da ne uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine.

- Uprava Alijanse dala je zeleno svetlo nastavku bombardovanja ukrajinskih gradova i sela time što je odbila da uvede zonu zabrane leta. Ako padne Ukrajina, pašće i Evropa - rekao je Zelenski.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je tu mogućnost, ukazavši na rizik od znatno šireg rata u Evropi. On je rekao da bi NATO avioni morali da obaraju ruske letelice da bi uspostavili zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Zelenski je juče u novoj video-poruci rekao da oni koji moraju da napuste gradove koji su u „teškoj situaciji“ sada to mogu da učine kroz humanitarne koridore, ali da bi trebalo da ostanu oni koji mogu da se bore.

Vladimir Zelenski
foto: AP

Skener Kurira - Zapadno oružje u rukama Ukrajinaca

Na društvenim mrežama je sve više fotografija uništenih ruskih oklopnih vozila, ali i snimaka obaranja ruskih helikoptera i aviona. Ukrajinci su Rusima uspeli da nanesu teške gubitke pre svega koristeći oružje koje su dobili od zapadnih saveznika pre invazije, ali i nakon njenog početka. Uglavnom je reč o protivoklopnim i lakim PVO sistemima koji predstavljaju noćnu moru za ruske vojnike, ali i stratege.

FGM-148 Džavelin
foto: EPA
NLAW
foto: Profimedia
AT-4
foto: Profimedia
FIM-92 Stinger
foto: Profimedia

A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track