DVA DRUGARA STARA: Tramp je bio na Putinovoj strani u dugoj borbi Ukrajine protiv ruske agresije, sada je u problemu
Foto: EPA/ ANATOLY MALTSEV

ruska invazija na ukrajinu

DVA DRUGARA STARA: Tramp je bio na Putinovoj strani u dugoj borbi Ukrajine protiv ruske agresije, sada je u problemu

Planeta -

Amerikanci retko obraćaju veliku pažnju na međunarodne događaje. Užurbani životi ostavljaju malo vremena za daleke događaje sa nepoznatim protagonistima.

Invazija ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu postala je redak izuzetak, napredak ruske vojske sve dublje u Ukrajinu bio je vidljiv svima koji imaju ekran.Ali Amerikanci možda još nisu apsorbovali ovu uznemirujuću stvarnost: američki predsednik koji je napustio funkciju pre samo 14 meseci stao je na stranu krvnika, piše CNN.

Tako je: u borbi koja sada ujedinjuje slobodni svet protiv nezakonite agresije autokrate, bivši predsednik Amerike stao je na stranu autokrate. Ne samo da je Donald Tramp nedavno pozdravio "genijalnost“ Putinovog udara protiv Ukrajine već je, otkako je počela njegova politička karijera, podržavao Putina na načine koji su direktno povezani sa težnjom Rusa da potčine Ukrajinu.

Godinama su odnosi između Rusije i Trampa bili podmazani novcem. Postojalo je finansiranje razvoja kojim su se Trampovi sinovi hvalili, vila u Palm Biču koju je prodao ruskom oligarhu za 95 miliona dolara četiri godine nakon što ju je kupio za 41 milion dolara, projekat na Menhetnu u saradnji sa ruskim emigrantom povezanim sa mafijom.

Nastojao je da podigne Trampovu kulu u Moskvi čak i dok se kandidovao za predsednika. Godine 2013. kada je tamo priredio izbor lepote, Tramp je na Tviteru upitao: "Da li će (Putin) postati moj novi najbolji prijatelj?“

Putin je sledeće godine oduzeo Krim Ukrajini. Protesti u Kijevu primorali su saveznika Kremlja da odustane od borbe za predsedničku fotelju. Nesuđenog predsednika, koji je pobegao u Rusiju, savetovao je američki politički konsultant. Taj konsultant, Pol Manafort, kasnije je postao Trampov menadžer kampanje 2016.

Kandidat Tramp je s praštanjem govorio o ruskom kršenju ukrajinskog suvereniteta. Razmišljao je o ukidanju sankcija kako bi se izgladili bolji odnosi sa Putinom.

"Narod Krima, koliko sam čuo, radije bi bio sa Rusijom nego tamo gde je bio“, rekao je Tramp za ABC njuz u julu 2016. To je bilo Putinovo opravdanje za invaziju.

Predsednik Tramp je pokušao da poništi jednu kaznu izrečenu Putinu predloživši da se Rusija ponovo pridruži G7, organizaciji najvećih svetskih industrijskih ekonomija. Drugi članovi, koji su se udružili sa SAD kako bi izbacili Rusiju tokom predsedavanja Baraka Obame, odbili su da pristanu.

Njegova administracija je primenila neke nove sankcije Rusiji na insistiranje zvaničnika nacionalne bezbednosti i Kongresa. Sam Tramp se usprotivio.

"U skoro svakom slučaju, sankcije su uvedene sa Trampom koji se žalio na to i govorio da smo prestrogi“, rekao je nedavno njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton za Njuzmaks.

Rusija je pretila Ukrajini tokom Trampovog mandata. On je Putinu ojačao ruku na nekoliko načina.

Tramp je doveo u sumnju decenijama staru posvećenost Amerike odbrani evropskih partnera u Severnoatlantskom savezu. Saradnici su strahovali da bi on mogao da pokuša da povuče SAD iz NATO-a ako dobije drugi mandat.

Tramp je podsticao razdor kod kuće, pomažući Putinovom cilju da naruši američku odlučnost. "Donald Tramp je prvi predsednik u mom životu koji ne pokušava da ujedini američki narod“, rekao je njegov bivši ministar odbrane Džejms Matis 2020.

Tramp je Rusiju zaštitio od sramote. Ponavljajući rusku propagandu, predvodio je kolege republikance da blate Ukrajinu lažno sugerišući da se Kijev, a ne Moskva, mešao u američke predsedničke izbore 2016.

"Ovo je izmišljeni narativ koji su pokrenule i propagirale same ruske službe bezbednosti“, rekla je Fiona Hil, koja je usmeravala rusku politiku u Trampovom savetu za nacionalnu bezbednost, u istrazi o opozivu u Kongresu 2019.

Republikanci koji štite Trampa označili su impičment kao hir demokrata. Ali je, piše CNN, to poteklo do Trampovog držanja strane Rusiji protiv njenog ranjivog suseda.

Kongres je izglasao da se Ukrajini pruži skoro 400 miliona dolara vojne pomoći. Tramp je odložio slanje.

"Želeo bih da nam učinite uslugu“, rekao je Tramp ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u njihovom zloglasnom telefonskom razgovoru u julu 2019. Usluga je bila da Zelenski ocrni predsedničkog rivala Džoa Bajdena tako što će istražiti njega i njegovog sina Hantera. Zelenski se nikada nije povinovao.

Stvari nisu išle kako su ni Tramp ni Putin želeli.

Tramp je izgubio na izborima a Bajden, koji ga je pobedio, sada predvodi globalne napore da zaustavi Putinovu agresiju.

Umesto da se rascepkaju pod vojnim i ekonomskim pritiskom, NATO i Evropska unija su se okupili u podršci Ukrajini. Unutar SAD, dve političke stranke koje se inače svađaju udružile su se da osude rusko divljaštvo, piše CNN.

Republikanski senatori koji su glasali za oslobađanje Trampa od optužbi za impičment aplaudirali su dok je Bajden psovao ruskog lidera u prošlonedeljnom obraćanju o stanju nacije. "Zakon o odgovornosti Putina“ u Kongresu koji sponzorišu republikanci nastoji da sankcioniše, između ostalog, ruskog oligarha koji je više nego udvostručio Trampov novac na toj vili u Palm Biču.

Čak je i Tramp promenio pesmu. Nedelju dana nakon što je pohvalio Putinovu stratešku oštroumnost, on je osudio ruski napad na Ukrajinu kao "holokaust“. Bivši predsednik ostaje vodeći kandidat za pesawsničku nominaciju Republikanske stranke 2024. Ali što duže traje krvoproliće u Ukrajini, to će Putin postajati sve veći problem za Trampa.

Tramp i oni oko njega žele da kontroverza nestane. Njegov bivši državni sekretar Majk Pompeo, koji je učestvovao u ozloglašenom razgovoru Tramp-Zelenski, napao je reportera koji je nekoliko meseci kasnije pitao za Ukrajinu. "Mislite li da je Amerikancima stalo do Ukrajine?", izvikao se Pompeo je vikao na novinarku Nacionalnog javnog radija.

Možda im tada nije bilo stalo. Na nesreću po Trampa, sada jeste.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track