RUSKI PREDSEDNIK NADMAŠIO SI ĐINPINGA! Jak čovek: Vladimir Putin i borba za Rusiju HIT u Kini, domaćin na čekanju
Foto: AP

Sve planulo

RUSKI PREDSEDNIK NADMAŠIO SI ĐINPINGA! Jak čovek: Vladimir Putin i borba za Rusiju HIT u Kini, domaćin na čekanju

Planeta -

Neverovatan broj prodatih knjiga o Rusiji i Ukrajini iznenadila je kineske izdavače. Neki naslovi su po izbijanju sukoba između ove dve zemlje planuli prvi dan. Tiraži se ubrzano doštampavaju, a najveći interes vlada za naslov "Jak čovek: Vladimir Putin i borba za Rusiju", koja je objavljena 2014.

Kineski čitaoci zahtevaju u roku od odmah, kako pišu izdavačima, sve knjige koje se tiču porekla ruske i ukrajinske krize, ali i one koje objašnjavaju kako su SAD pogoršale sukob u želji da ostvare sopstvene geopolitičke ciljeve.

Vladimir Putin
foto: Amazon.com

Prema platformi za e-trgovinu dangdang.com, tri knjige o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svrstavaju se među 10 najprodavanijih, a na platformi JD.com, biografske knjige o predsedniku Putinu zauzele su prva tri mesta na listi biografija svih lidera!

Zhang Hongbo, generalni direktor Kineskog društva za autorska prava na pisana dela i stručnjak za ruske studije, kaže da je izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba izazvalo interesovanje mnogih kineskih čitalaca da saznaju više ne samo o istoriji Rusije i Ukrajine, već i bivšeg Sovjetskog Saveza, a posebno Krima.

Ovih dana u Kini su veoma popularna i ruska književna dela, a na domaćoj platformi za recenzije Douban najviše tražena ključna reč je romanopisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Kad su ukrajinski stvaraoci u pitanju, skočila je prodaja knjiga književnog klasika Olesa Hončara, koji je u vreme bivšeg SSSR bio sekretar udruženja pisaca.

Kurir.rs/Global Times/B.M.

Bonus video:

05:58

DA LI SE BLIŽIMO NUKLEARNOM RATU?! Stručnjak za bezbednost objasnila KAKVO ORUŽJE RUSIJA POSEDUJE: To nije klasično naoružanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track