TRAČAK NADE: Prekid vatre na većem delu fronta, dok se iz ratne zone izvlače civili!
Foto: Kurir

RAT U UKRAJINI

TRAČAK NADE: Prekid vatre na većem delu fronta, dok se iz ratne zone izvlače civili!

Planeta -

Treća runda mirovnih pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine održana je juče u beloruskom Brestu

Dvanaesti dan ruske invazije na Ukrajinu obeležio je prekid vatre na većem delu fronta nakon što je Rusija otvorila koridore za izvlačenje civila iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Plotave.

Konkretan zahtev

U beloruskom Brestu juče je održana treća runda pregovora predstavnika Ukrajine i Rusije, a uoči sastanka iz Rusije je stigla lista od tri zahteva kako bi se ratne operacije okončale.

Spas u zadnji čas  Hiljade civila beže iz gradova koji su u okruženju
Spas u zadnji čas Hiljade civila beže iz gradova koji su u okruženjufoto: EPA/Roman Pilipey

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da će Rusija odmah obustaviti dejstva ukoliko Kijev ispuni sledeće uslove - promeni ustav i u njega unese neutralnost, prizna Krim kao rusku teritoriju i prizna nezavisnost Donjecka i Luganska.

- I to je to. Prestaće intervencija istog trenutka - kazao je Peskov za Rojters.

Ovo je dosad najkonkretnija ruska izjava o njihovim zahtevima za okončanje rata, koji Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Zanimljivo je da se u zahtevima ne spominju denacifikacija i demilitarizacija, o kojima je predsednik Vladimir Putin govorio prilikom pokretanja invazije.

Novinar Kristo Grozev naveo je da Rusija navodno pristaje da Vladimir Zelenski ostane pro forme predsednik Ukrajine, ali da Rusija imenuje Jurija Bojka za premijera.

Ukrajina
foto: AP/Andrew Marienko

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, o tom predlogu je rekao:

- Ne obraćajte pažnju na razna toksična imena kao što su Janukovič, Bojko, Murajev, koji su glupi Rusi - rekao je Podoljak.

S druge strane, jučerašnji dan prošao je i u evakuaciji civila. Ruska strana tvrdi da su ukrajinske snage u Marijupolju koristile civile za živi štit. U Melitopolju i gradu Tokmak u Zaporoškom regionu održane su demonstracije protiv ruskog zauzimanja ovih gradova. Grad Vinica saopštio da je u napadu poginulo devet osoba, a poginuo je i predsednik opštine Gostomelj Jurij Iljič Prilipko, koji je stradao dok je delio hleb i lekove obolelim i povređenim građanima.

Bez struje i vode

Ruski tenkovi gađali su juče tokom podneva glavni aerodrom u južnoj ukrajinskoj oblasti Mikolajv, koju su ruske snage ranije oduzele ruskim snagama, rekao je Vitalij Kim.

Ministarstvo energetike saopštilo je da je u Ukrajini 646.000 ljudi u zemlji bez struje, a 130.000 bez vode. Ukrajinska strana tvrdi da je poginulo 11.000 ruskih vojnika, da su uništeni ili oštećeni 202 škole, 34 bolnice i više od 1.500 zgrada.

ZAHTEVI RUSIJE

Uslovi za kraj rata

  1. Ukrajina da promeni ustav i u njega unese neutralnost
  2. Ukrajina za prizna Krim kao rusku teritoriju
  3. Ukrajina za prizna nezavisnost Donjecka i Luganska

KINESKI ŠEF DIPLOMATIJE VANG JI

Prijateljstvo s Rusijom je čvrsto kao stena

Vang Ji
foto: AP/Mark Schiefelbein

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da je rusko-kinesko prijateljstvo i dalje „čvrsto kao stena“.

- Saradnja između dve zemlje donosi dobrobit i korist za oba naroda - rekao je Vang Ji na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je naveo i da je Kina spremna da sarađuje s međunarodnom zajednicom na sprovođenju pregovora između Rusije i Ukrajine kada to bude potrebno. Peking je više puta rekao da će igrati „konstruktivnu ulogu u pregovorima“, ali se nije obavezao da će se priključiti ili biti njihov domaćin.

- Kina i Rusija imaju najvažniji bilateralni odnos koji doprinosi svetskom miru, stabilnosti i razvoju.

Vang je takođe rekao da neformalno savezništvo „neće pristati na uplitanje trećih strana“, aludirajući time na SAD i zapadne zemlje koje su zatražile od Kine da igra aktivniju ulogu u posredovanju tokom sukoba.

Kurir.rs/ A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track