AVGANISTANSKA STRATEGIJA ZA RUSKU VOJSKU U UKRAJINI: Da li SAD i saveznici planiraju isti scenario kao za Sovjetski Savez?!
Foto: EPA

Invazija

AVGANISTANSKA STRATEGIJA ZA RUSKU VOJSKU U UKRAJINI: Da li SAD i saveznici planiraju isti scenario kao za Sovjetski Savez?!

Planeta -

Na Zapadu na mala vrata, pre svega za sad preko društvenih mreža pojavila se teorija da bi Ukrajina mogla postati "grobnica" ruske amerije, kao što je bio Avganistan za Sovjestsku vojsku, kada je Moskva krenula u vojnu intervenciju 25.decembra 1979, što se pretvorilo u krvavi građanski rat koji je trajao punih 10 godina i završio sovjetskim povalčenjem te zemlje i dve godine kasnije krahom Sovjetskog Saveza.

Ta teorija počela je da dobija uporište u tvrdnji da je masovnom isporukom prenosnih PVO sistema "Stinger" Ukrajincima, kao i protivoklopnih raketa, kao što su CIA i britanski Mi 6 radili sa avganistanskim mudažhedinima i na taj način Sovjete uvukli u decenijski rat koji je iscrpeo SSSR i doveo do poraza jednu od najmoćniji armija na svetu.

talibani, Afganistan, rat, Zbignjev Bžežinski
foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock/Orlok

- Za čim da žalim? Ta tajna operacija je bila odlična zamisao. Njena posledica je bila, da je Ruse uvukla u avganistansku klopku, vi pa želite da ja žalim? Toga dana kada su Sovjeti zvanično prešli granicu, sam pisao predsedniku Karteru: Sad imamo priliku Sovjetskom savezu dati njihov vijetnamski rat. Zapravo Moskva je morala izdržati deset godina u ratu, ne da ih podržava vlada, to je konflikt, koji je prouzrokovao demoralizaciju i konačni slom sovjetske imperije, rekao je u svom intervjuu čuveni geostrateg Zbignjev Bžežinski, jedan od arhiteka poraza Sovjeta u Avganistanu daleke 1998.

Analitičar Darko Obradović za Kurir je porkomentarisao ovu teyu, koja se na mala vrata gura.

On smatra da glavna karakteristika ruskog delovanja od strane vojnih analitičara definisana je kao sporo uništenje. To podrazumeva zasipanje artiljerijskom vatrom gradova i naseljenih mesta u cilju uništenja gradova u potpunosti. Na takav način Rusija koristi taktiku koju je primenjivala u Čečeniji i Afganistanu.

- Primena ovakve taktike ide na smanjenje rizika od urbane borbe. Takav način borbe nije jača strana ruske vojske, jer se tenkovima ne može ratovati u gradu. Za grad je neophodan drugačiji pristup. U doktrinarnom smislu Rusija nije izvukla pouke dva čečenska rata. U drugom čečenskom ratu išlo se na totalno uništenje gradova, gde je samo u Groznom ubijeno 30.000 ljudi tepih bombardovanjem. Već danas je jasno da asimetrični napadi na rusku vojnu tehniku daju rezultate. Dejstva ručnim raketnim bacačima tipa javelin i NLW uništavaju rusku tehniku koja se , iz nepoznatog razloga, kreće bez pešadijske zaštite. Obaranje helikoptera koji takođe dejstvuju izvan sadejstva sa drugim jedinicama predstavlja lak zadatak za brzo pokretne jedinice ukrajinske vojske. Asimetričnost dejstva ogleda se u tome da relativno jeftin ručni raketni bacač uništava višemilionski vredan helikopter sa članovima posade, ukoliko dodamo da helikopteri mogu nositi desantnike utoliko je šteta veća, dodaje Obradović.

On u prilog ove tvrdnje dodaje i da u slučaju hipotetičke okupacije Ukrajine, treba imati na umu da će Rusima trebati pet puta više snaga da drže gradove i teritoriju. Situacija se značajnije menja kada nestane linija fronta. Izloženost ruskih trupa na prepadna dejstva će se značajo uvećati.

Mladen Radulović, Dijana Hrkalović, Darko Obradović, Zora Dobričanin, Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Ukoliko se vuku paralele sa Avganistanom u slučaju da Rusija slomi ukrajinsku vlast. Prvo treba imati na umu da je u prvim godinama rata u pobunjenički pokret u Afganistanu snabdevan preko samo jedne granice Afganistansko-Pakistanske. Kasnije se i NR Kina u skolupu otvaranja ka svetu uključila u isporuku stingera mudžahedinima.

Kada analiziramo hipotetički Ukrajinu. Ukrajina se graniči u velikoj meri sa NATO državama, Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom. Ovo znači da bi pobunjenici imali četiri granice koje bi za njih bile otvorene da se pregrupišu, obuče, naoružaju i povuku na bezbednu teritoriju. Iskustvo svih okupatora je posle par nedelja okupacije bolno. Imamo svedočenje Daglasa Londona koji je rekao da je prvih nedelja u Iraku i Avganistanu mogao da popije kafu i čaj bez problema, nakon prvih nedelja kada se pobunjenički pokret konsolidovao ni tenk mu nije bio dovoljan da se kreće.

Sam geografski položaj bi Ukrajini omogućio kontinuirano nanošenje gubitaka, dok bi sa druge strane Rusija pod sankcijama gubila višemilionsku tehniku i ljudstvo. Rusija možda ima najviše tenkova u Evropi, ali više nema delove za te tenkove i elektronsku opremu. Isto važi i za avione i helikoptere. Tri diverzanta prepadnim dejstvom u urbanim sredinama mogli bi da nanesu milionsku štetu u tehnici. Sa druge strane naklonjenost stanovništva omogućilo bi preko potrebnu logistiku ukrajinskom pokretu otpora.

Za pokret otpora presudan je moral i sigurna pozadina za pregrupisavanje. U Ukrajini postoji narodni konsenzus za borbu protiv ruske agresije, sa delotvornim pokretom otpora moral bi se dodatno učvrstio. Budimo ozbiljni, Rusija nije u stanju da pošalje milion vojnika u Ukrajinu. Strateški posmatrano već sada je ovaj rat preskupa cena za Rusiju, u pogledu nestanka srednje klase, dugoročne ekonomske i međunarodne izolacije. Stratezi koji su predviđali sunovrat Rusije u Ukrajini, to su bazirali na manjkavostima ruske vojne doktrine u pogledu logistike pre svega. Nije isključeno da događaji iz Ukrajine mogu biti početak krunjenja Rusije na tkz. Azijskom mekom trbuhu gde žive mnogi obespravljjeni narodi već više od dva veka. To je svakako izazovna operacija pobuniti sve te narode, ali nije isključeno ako postoje dve osnovne stvari motivisanost i opremljenost. Motivisanost dolazi od istorijskog iskustva i primera ukrajinskih dejstava koja su pokazala da ruska vojska i nije snažna kako se smatralo. Problem opremljenosti bi bio nadoknađen vazdušnim mostovima ka 5 azijskih „stanova".

Iz navedenih razloga neophodno je dodatno ojačati ukrajinsku vojsku protiv vazdušnom odbranom kako bi se sprečilo masovno razaranje gradova, jer ovako kao su karte podeljene na terenu, Vladimir Putin primenjuje taktiku sporog uništavanja koju smo mogli da vidimo u Drugom Svetskom Ratu i Čečenskim Ratovima, samo takvim dejstvima može sprečiti efektivan kontinuirani otpor u naseljenim mestima, a čemu njegova vojska nije dorasla, iskustva iz Srije su nedovoljna protiv organizovanog pritivnika kakav je Ukrajina.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:13

Ukrajinska kriza: Katastrofalan požar u Žitomiru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track