ZELENSKOG LOVE SPECNAZ, ČEČENI I GRUPA PLAĆENIKA VAGNER: Britanski SAS i američke foke planiraju spasavanje ako se Rusi približe!
Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office, Shutterstock

meta

ZELENSKOG LOVE SPECNAZ, ČEČENI I GRUPA PLAĆENIKA VAGNER: Britanski SAS i američke foke planiraju spasavanje ako se Rusi približe!

Planeta -

Ukrajinski predsednik, navodno, boravi trenutno u bunkeru u Kijevu, ranije je odbio ponudu Amerike da bude evakuisan na Zapad

Britanski tabloid San podigao je popriličnu prašinu u javnosti, kada je pod oznakom „ekskluzivno“ objavio vest da se britanski SAS i specijalna jedinica američke mornarice „Foke“ navodno obučavaju za akciju visokorizičnog spasavanja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

San navodi da se britanskim elitnim vojnicima, kojih je više od 70, pridružilo i 150 iz američkih mornaričkih trupa u udaljenoj bazi u Litvaniji kako bi planirali smelu noćnu misiju spasavanja Vladimira Zelenskog u slučaju da se ruske trupe približe suviše blizu predsedničkom bunkeru u kome boravi prvi čovek Ukrajine.

vladimir Zelenski
foto: screenshot Youtube/24 Канал

Izbegao pet atentata

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je već odbio ponudu Amerike da bude evakuisan iz zemlje rekavši da mu treba municija, a ne prevoz. Inače, pre invazije i u prvim danima kad je krenulo, administracija Džoa Bajdena čak je četiri puta tražila od Zelenskog da napusti Kijev i prebaci se u Lavov, blizu poljske granice, kako bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogao da bude evakuisan u Poljsku.

On je to odbio, što je javno i potvrdio u snimcima svojih govora, koje objavljuje na Tviteru i Telegramu. Međutim, u međuvremenu se bezbednosna situacija oko ukrajinskog lidera navodno pogoršala i navodi se da je izbegao čak pet pokušaja ubistava. Ovo nameće logično pitanje ko sve lovi Zelenskog, koji, uprkos ratu, ima odlično lično obezbeđenje, kao i obaveštajno-informaciono šire okruženje, koje ga pokriva.

Specijalne Jedinice, Vladimir Putin, SPECNAZ
foto: Profimedia

Ruska specijalna jednica Specnaz je bila prva na listi bila je trebalo da uhvati Zelenskog, kao što su uradili 1968. u Pragu, kad su uz pomoć padobranaca uhvatili tadašnjeg premijera Aleksandra Dubčeka, koji je završio u Moskvi. Inače, prvog dana invazije specijalne jedinice ukrajinske vojske zaustavile su helikopterski desant na aerodrom Gostomelj, čime je sprečeno prebacivanje padobranaca i munjeviti upad u Kijev i hapšenje ukrajinskog političkog vrha, među njima i Zelenskog.

- Najverovatnija razumna opcija bi mogla da bude preseljenje Zelenskog iz Kijeva i da ga posle pokupe na određenoj lokaciji. Imamo avione, ali udaljenost je kritična - rekao je izvor.

Velika nagrada

Portparol ministarstva odbrane rekao je da ne želi da komentariše ove navode. U okolinu Kijeva od petog dana rata ušle su i čečenske jedinice koje je poslao lično njihov lider Ramzan Kadirov, zvani Šef. Kadirov je preko Telegrama nekoliko puta pozivao ruskog predsednika da mu da odrešene ruke da završi sa Zelenskim i ukrajinskom vojskom.

Upravo na kijevskom pravcu nalazi se i Kadirovljev saradnik pod imenom Beno, koji vodi operaciju zauzimanja Kijeva, kao i čečenski specijalci OMON koji žele da uhvate Zelenskog, Porošenka, Turčinova i Jacenjuka. Navodno je Kadirov za glavu Zelenskog ponudio nagradu od 500.000 dolara.

Ruska plaćenička formacija Vagner navodno je takođe ubačena u Kijev i njihovi pripadnici tragaju za Zelenskim, koji je čak nekoliko puta navodno izbegao njihove pokušaje likvidacije. Za ovu tvrdnju nema dokaza i uglavnom se radi o glasinama koje je nemoguće proveriti, kao što je nemoguće doći i do konkretnih dokaza da li su zaista pokušali da deluju u samom Kijevu.

Kurir.rs/ A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track