TRANSPLATACIJA IPAK NIJE USPELA: Umrla prva osoba kojoj je presađeno srce svinje! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Dejvid Benet

tuga

TRANSPLATACIJA IPAK NIJE USPELA: Umrla prva osoba kojoj je presađeno srce svinje! VIDEO

Planeta -

Umrla je prva osoba na svetu kojoj je transplantirano srce genetski modifikovane svinje, piše Bi-Bi-Si

. Dejvid Benet iz Merilenda je imao transplantaciju srca početkom januara ove godine i osećao se dobro poslednja dva meseca.

Njegovo stanje je počelo da se pogoršava pre nekoliko dana, rekli su njegovi lekari iz Baltimora. David je preminuo juče.

Podsetimo, lekari Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend su početkom januara ove godine prvi put u istoriji transplantirali ljudsko srce genetski modifikovanoj svinji. Ovo je prva uspešna transplantacija svinjskog srca u čoveka.

„Srce ima puls, stvara pritisak, to je njegovo srce“, rekao je dr Bartli Grifit posle operacije.

"Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo šta nas čeka kasnije. Ovako nešto ranije niko nije uradio", dodao je on.

Benet je dobio srce od genetski modifikovane svinje koja je pretrpela 10 modifikacija. Naučnici su deaktivirali 4 gena, uključujući i onaj koji kodira molekul koji izaziva odbacivanje organa.

Takođe su deaktivirali gen za rast kako bi sprečili da srce svinje nastavi da raste nakon transplantacije. Stručnjaci su takođe ubacili šest ljudskih gena u genom svinje kako bi Benetov imuni sistem lakše prihvatio organ svinje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja