NETAKNUT NA 3.000 METARA DUBINE OVAJ BROD LEŽI VIŠE OD 100 GODINA: Olupina čuvenog Enduransa nađena neverovatno očuvana! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / GBNews

antarktik

NETAKNUT NA 3.000 METARA DUBINE OVAJ BROD LEŽI VIŠE OD 100 GODINA: Olupina čuvenog Enduransa nađena neverovatno očuvana! (VIDEO)

Planeta -

Olupina čuvenog broda Endurans koji je potonuo pre više od 100 godina, pronađena je na dubini od 3.000 metara ispod antarrktičkog leda, objavila je ekspedicija koja je tragala za ovim brodom na kojem je plovio jedan od najvećih svetskih istraživača sir Ernest Šakelton.

Jedrenjak s tri jarbola izgubljen je u novembru 1915. pri prvom Šakeltonom neuspešnom pokušaju da kopnom pređe Antarktik.

Svi prethodni pokušaji lociranja drvene olupine duge 44 metra, čiju je lokaciju u brodski dnevnik zapisao kapetan Enduransa Frank Vorsli, propali su zbog nehumanih uslova koji vladaju u području Vedelovog mora.

Ali misija Endurans22, koristeći napredna podvodna vozila opremljena kamerama i skenerima visoke rezolucije, uspela je precizno da locira olupinu broda.

Snimci su pokazali da je brod u izuzetno dobrom stanju, a njegovo ime jasno je vidljivo na krmi. Mensun Bound, jedan od čelnika istraživačke ekspedicije, kazao je da su svi članovi "preplavljeni srećom"

"Ovo je daleko najbolje očuvana olupina drvenog broda koju sam ikada video. Stoji uspravno, ukopan je u morsko dno, netaknut je i briljantno očuvan", rekao je Bound.

Ekspedicija koju je vodio britanski polarni istraživač Džon Šers operaciju je vodila s južnoafričkog ledolomca Agulhas II.

Njeni članovi locirali su Endurans šest kilometara od mesta koje je zableežio kapetan Vorsli.

Zla sudbina broda Jedrenjak s tri jarbola potonuo je u novembru1915. godine tokom pokušaja Šakeltonove ekspedicije da pređu Antarktik. Plan je propao kad je brod potonuo i ostavio slavnog istraživača i članove njegove posade nasukane na antarktičkom ledu.

Najprije su pešačili preko morskog leda, a potom su isplovili u tri čamca za spasavanje i stigli do nenaseljenog ostrva Elefant, stotinama kilometara udaljenog od najbližeg naselja.

Očajnički nastojeći da nađe pomoć, Šakleton je s četiri člana posade u malenom čamcu veslao oko osamsto nautičkih milja (1300 km) da bi na kraju stigao do nepristupačnog ostrva Saut Džordžija. Tamo su pronašli pomoć u privremenoj stanici za kitolovce.

U četvrtom pokušaju spasavanja Šakelton je uspeo da se vrati i pokupi ostatak posade s ostvra Elefant u avgustu 1916., dve godine nakon što je njegova ekspedicija isplovila iz Londona.

Uprkos svemu kroz šta su bili primorani da prođu i šesnaest meseci nakon što su ostali bez broda, svi članovi posade Enduransa, njih 28, preživeli su brodolom i vratili su se kućama.

Kurir.rs / Index.rs, Foto: Youtube prtscr / GBNews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track