DOLAR, NJET! Stigao ruski odgovor na američke sankcije: Na ova tržišta Moskva sada računa!
Foto: Profimedia

jasno

DOLAR, NJET! Stigao ruski odgovor na američke sankcije: Na ova tržišta Moskva sada računa!

Planeta -

Usled sankcionog pritiska Rusija ulaže značajne napore u cilju podrške ekonomije, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Birčevski.

Mere koje Rusija preduzima su:

– Smanjenje upotrebe dolara kako u domaćim međunarodnim rezervama, tako i u transakcijama u inostranstvu;

– Fokus na tržišta kapitala koja su alternativa zapadnim;

– Obezbeđivanje pouzdanih i zaštićenih kanala za prenos finansijskih informacija;

– Povećanje udela međusobnih plaćanja u nacionalnim valutama;

– Uspostavljanje direktnih međubankarskih korespondentskih odnosa sa glavnim trgovinskim partnerima;

„Ruska ekonomija gotovo trajno postoji u uslovima povećanog rizika od sankcija. Polazimo od toga da će se unutrašnje tržište i spoljno ekonomski odnosi zemlje postepeno prilagoditi promenjivim okolnostima. Imamo kapacitete da izdržimo i realizujemo odgovarajuću transformaciju modela ekonomskog razvoja i da prilagodimo finansijsku politiku“, istakao je diplomata.

Po njegovim rečima, ruska strana „već odavno trezveno ocenjuje rizike sankcione eskalacije od strane Zapada i oslanja se samo na sopstvene snage i mogućnosti“.

Moskva žali što je EU pokrenula „totalni ekonomski rat“ protiv Rusije, naglasio je Birčevski, istakavši da će reakcija Moskve na sankcije Zapada biti brza i upečatljiva.

„Rad na recipročnim ekonomskim merama je neprekidan, u svim pravcima, i u toj fazi uglavnom nije javan. Ali niko ne bi trebalo da sumnja da će reakcija Rusije biti operativna, promišljena i upečatljiva“, istakao je on.

Što se tiče gasne sfere, Moskva ne namerava da odustane od svojih pozicija pouzdanog snabdevača Evrope gasom, napomenuo je.

Komentarišući sankcije koje je uvela EU, Biričevski je rekao da je Moskva spremna da ospori trgovinska ograničenja u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) koja su usvojena uz kršenje pravila i propisa.

„U ovoj fazi se ne pokreće pitanje o kardinalnim promenama u odnosima Rusije i STO, ali dalji vektor njihovog razvoja diktiraju naši nacionalni trgovinski i ekonomski interesi u okviru multilateralnog trgovinskog sistema“, naglasio je on.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track