ALARMANTNO: Černobilj ostao bez struje, raste strah od KATASTROFE!
Foto: Kurir

RAT U UKRAJINI

ALARMANTNO: Černobilj ostao bez struje, raste strah od KATASTROFE!

Planeta -

Vlasti u Kijevu potvrdile da su ruske snage nuklearnu elektranu isključile s mreže, što može dovesti do porasta nivoa radijacije

Od ruske invazije na Ukrajinu prošle su dve pune nedelje, a jučerašnji dan protekao je većinom u primirju, jer je u toku čitavog dana bila u toku masovna evakuacija civilnog stanovništva iz opkoljenog Marijupolja, Harkova, predgrađa Kijeva.

Uprkos tome, nije bilo razloga za zadovoljstvo, jer je ukrajinska državna energetska kompanija „Ukrenergo“ objavila da su ruske snage isključile nuklearnu elektranu Černobilj iz nacionalne električne mreže, tako da je sada bez struje.

Ukrajina, Rat, Rusija
foto: Profimedia

Ukratko

- Ruski i ukrajinski šefovi diplomatija Sergej Lavrov i Dmitrij Kuleba trebalo bi da se sastanu danas u Turskoj

- Švedska premijerka Magdalena Anderson isključila je ulazak zemlje u NATO jer bi to doprinelo destabilizaciji

- Ugledni Njujork tajms prvi put od 1921. godine povlači sve svoje dopisnike iz Rusije

Ukrajina, Mapa
foto: Kurir

- Ukrajinci su ruskim pilotima ponudili milion dolara nagrade da im predaju svoje avione

- Rusi su pokazali dokumenta u kojima se navodi da je Ukrajina pripremala veliki napad na Donbas u martu

- Predsednik Ukrajine objavio je juče snimak porodilišta u Marijupolju koje su navodno gađale ruske snage

Upozorenje IAEA

- Zbog vojnih aktivnosti ruskih okupatora, nuklearna elektrana u Černobilj je potpuno isključena iz električne mreže. Nuklearna elektrana je bez struje. Vojne akcije su u toku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja distribucije struje. I grad Slavutič je ostao bez struje - navodi se u saopštenju Ukrenerga.

Operater kaže da su svi objekti bez struje i aktivirani su pomoćni dizel-generatori, koji imaju gorivo za 48 sati. Bez struje se ne mogu kontrolisati parametri sa uređaja za nuklearnu i radijacionu bezbednost. Državna agencija za komunikacije saopštila je da bi prekid struje mogao da ugrozi sisteme za hlađenje nuklearnog materijala. Černobilj je pod kontrolom ruskih trupa od prošle nedelje.

Ukrajina, Rat, Rusija
foto: Profimedia

U Zaporožju bez problema

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) juče je objavila da je prekinut prenos podataka iz njenog sistema za kontrolu centrale. Više od 200 tehničara i čuvara blokirano je u centrali, i rade 13 uzastopnih dana pod ruskim nadzorom. IAEA je tražila od Rusije da im dozvoli da im stigne smena i da imaju odmore i fiksno radno vreme, što je neophodno za bezbedno održavanje centrale.

foto: Profimedia

Ruska novinska agencija RIA Novosti objavila je više video-snimaka sa izjavama jednog zvaničnika Ruske nacionalne garde, koji tvrdi da je u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi, situacija pod kontrolom:

- Centrala sada funkcioniše normalno. Uprava centrale obavlja svoje funkcije. Situacija je potpuno pod kontrolom Ruske nacionalne garde - rekao je on.

Ukrajina, Rat, Rusija
foto: Profimedia

Prema podacima UNHCR, Ukrajinu je za poslednja 24 sata napustilo 140.000 izbeglica, čime je ukupan broj onih koji su napustili zemlju usled ruske invazije porastao na 2,15 miliona.

Aleksandar Bocan-Harčenko

Biće potpuno jasno da mi nismo krivi

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je cilj operacije zaštita ruskog stanovništva:

- Pre svega želim da kažem da je civilno stanovništvo u Ukrajini bilo pod bombama više od osam godina, vršen je genocid nad njima. Svako želi da zna realnu sliku događaja. Sada samo čujemo optužbe na račun Rusije da smo krivi, ali jednoga dana kasnije biće potpuno jasno da mi nismo krivi, već da smo samo tražili pravdu za ruski narod.

Učinili smo sve da zaštitimo svoj narod. Mi nećemo da ostavimo pustoš i praznu zemlju kao što je to Amerika radila u Iraku i drugim mestima. Taj narod treba da ostane da živi tamo i živeće kao što je i do sada - rekao je Bocan-Harčenko u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ na TV Hepi.

Aleksandar Harčenko
foto: BETA Amir Hamzagić

A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja