PROFESOR VLADIMIR PRIBELIČ Problemi stranih boraca dobrovoljaca u Ukrajini su: Bez iskustva, bez kontrole! To je neodgovoran čin
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK

Ukrajinska internacionalna legija

PROFESOR VLADIMIR PRIBELIČ Problemi stranih boraca dobrovoljaca u Ukrajini su: Bez iskustva, bez kontrole! To je neodgovoran čin

Planeta -

Oko 20.000 stranih boraca iz celog sveta na putu za Ukrajinu. Razloga zašto žele da putuju na drugi kraj Evrope, na drugi kraj sveta, i bore se za Ukrajinu, ima skoro isto koliko i ovih dobrovoljaca iz inostranstva koji ratuju.

Slovenačka televizija, objavila je razgovor sa profesorom Vladimirom Pribeličem, sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani o stranim dobrovoljcima koji dolaze u Ukrajinu da se bore protiv ruske vojske.

Vladimir Prebilič, profesor odbrane na Fakultetu društvenih nauka, kaže za MMC RTV SLO da je ceo koncept regrutovanja stranih boraca izuzetno kontroverzan, i zbog toga što su uglavnom „granični“ ljudi i „avanturisti“.

„Nikada nisam bio za volontiranje i zapošljavanje. Jedno je odbrana otadžbine, što je zapisano u Povelji UN, a drugo je da neko dobrovoljno, sa nekim čisto parcijalnim interesima, odgovara na sukob u inostranstvu i želi da učestvuje. u tome." Ja to jednostavno ne podržavam", kaže on.

„Mislim da je ovo takođe veoma opasan, neodgovoran čin ukrajinskog Ministarstva odbrane, odnosno da se na ratište pošalje lice bez borbenog iskustva protiv, s druge strane, profesionalne vojske sa ovim iskustvom, znanjem i veština je bukvalno slanje nekoga u smrt. Ne znam da li ima smisla, dobro ili pametno“, dodao je on.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track