RUSKI DIPLOMATA: Ukrajinci su digli u vazduh dalekovod koji je snabdevao ČERNOBILJ strujom i namerno doveli U OPASNOST NUKLEARKU
Foto: Profimedia / EPN/Newscom

međusobne poptužbe

RUSKI DIPLOMATA: Ukrajinci su digli u vazduh dalekovod koji je snabdevao ČERNOBILJ strujom i namerno doveli U OPASNOST NUKLEARKU

Planeta -

Ukrajinski bataljoni su namerno digli u vazduh objekte koji su snabdevali nuklearnu elektranu u Černobilju strujom da bi je doveli u opasnost, a kasnije su širili lažne informacije o ovoj situaciji, rekao je u četvrtak Igor Višnjevecki, direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Ukrajinska strana je izvestila o navodnom granatiranju u blizini Černobilske nuklearne elektrane koje je oštetilo objekte za prenos električne energije na trafostanici koja je napajala postrojenja Černobilske nuklearke. Takve laži smo pobijali više puta, a ovo je još jedna laž“, rekao je on.

"Ukrajinski bataljoni koji su raspoređeni nekoliko kilometara od elektrane digli su u vazduh dalekovod od trafostanice koja napaja elektranu u Černobilju. Drugim rečima, namerno su doveli nuklearna postrojenja u opasnost. To je strašno“.

Prema rečima ruskog diplomate, za popravku situacije bilo je neophodno koristiti dizel generatore.

"Paralelni dalekovod pušten je u rad zajedno sa Belorusijom, dok ukrajinske trupe nisu dozvolile majstorima da dođu na lokaciju da poprave štetu. To je realnost“, dodao je on.

Černobilj, nuklearka
foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

On je takođe skrenuo pažnju na incident oko nuklearke u Zaporožju, nazvavši to "čistom provokacijom".

"O tome se naširoko raspravljalo, uključujući i u IAEA, sve dok predstavnik IAEA nije dao izjavu da je tamo sve pod kontrolom, bez ikakvog granatiranja, da elektrana radi rutinski i da je radijaciona pozadina u granicama norme“, primetio je on.

Kurir.rs / Tass, Foto: Profimedia / EPN/Newscom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track