KO PUTINA PLAŠI MILOŠEVIĆEVOM SUDBINOM? Bivši ukrajinski predsednik: Sedeće na istoj klupi kao i on!
Foto: EPA

Petro porošenko

KO PUTINA PLAŠI MILOŠEVIĆEVOM SUDBINOM? Bivši ukrajinski predsednik: Sedeće na istoj klupi kao i on!

Planeta -

Nakon što se bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič obratio svom sadašnjem kolegi Volodimiru Zelenskom, još jedan bivši ukrajinski predsednik obratio se Vladimiru Putinu.

„U Ukrajini imamo samo jedan odgovor za njega – beži iz Ukrajine! Ruske trupe, izlazite iz Ukrajine. Imamo i jače reči za to. A znate li gde mu je mesto? U Hagu. On je ratni zločinac. Ne vidim drugi izlaz iz krize. Moja lična poruka Putinu je: Pažljivo proučite slučaj Miloševića jer ćete sedeti na istoj optuženičkoj klupi“, rekao je Petro Porošenko za zagrebački N1.

On je istakao da se Putin ne bori toliko protiv Ukrajine koliko protiv Zapada, odnosno vrednosti koje bi Ukrajinci želeli da usvoje. On dodaje da sada ukrajinski narod demonstrira jedinstvo i želi mir.

Podsećamo, ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je 2020. godine krivični postupak u navodnoj zaveri državnog udara Porošenka i njegovih saradnika.

Mediji tvrde da je Potrošenko umešan u više krivičnih predmeta u zemlji, i kao osumnjičeni i kao svedok. Porošenkovi advokati ranije su tvrdili da su svi krivični slučajevi protiv njihovog klijenta bili „lažni“ i da nemaju pravnog opravdanja, insistirajući da su pokrenuti i istraženi sa jedinom svrhom „pritiska na opoziciju“.

Sud u Kijevu naredio je krajem prošle godine hapšenje bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Hapšenje je naređeno pod optužbom za izdaju koju je podneo ukrajinski Nacionalni istražni biro, a mediji objavljuju da državni tužilac traži Porošenkovo hapšenje, uz eventualnu kauciju od 37 miliona dolara.

Kurir.rs/net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track