KRASNOPOLJEM PO UKRAJINCIMA Ruska vojska oko Kijeva koristi artiljerijski vođene projektile! Jedan hitac, jedan pogodak! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

DIGITALIZACIJA RATA

KRASNOPOLJEM PO UKRAJINCIMA Ruska vojska oko Kijeva koristi artiljerijski vođene projektile! Jedan hitac, jedan pogodak! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska u napadu na ukrajinske snage u zoni Kijevske oblasti počela je da koristi vođene artiljerijske projektile tipa Krasnopolj za eliminaciju većih tačaka otpora.

Ministarstvo odbrane ruske federacije tako je objavilo video snimke borbenog delovanja po ukrajinskim položajima i borbenoj tehnici.

Naime, izviđački dron najpre locira određenu metu, odredi poziciju, a onda artiljerijska jednica na njih ispali laserski vođeni projektil Krasnopolj.

Ove projektile ispaljuju dve samohodne haubice 2S3 Akatsiya i MSTA-S, koje su raspoređene oko Kijeva.

Krasnopolj

Razvoj vođenih artiljerijskih projektila visoke preciznosti u Rusiji je započet kasnih sedamdesetih godina prošlog veka u kalibru 152 mm sa laserskim poluaktivnim vođenjem na cilj. Najpoznatiji je model pod nazivom "krasnopolj.

Krasnopolj se vodi po laserskom snopu reflektovanom od cilja koji je osvetljen sa osmatračko-upravljakog mesta uz pomoć lasera za označavanje cilja. Svoju premijeru, kao i haubica MSTA-S, imao je isto na sajmu IDEX 93 u Abu Dabiju. Kada je iz haubice MSTA-S gađan realni cilj na udaljenosti od 15 kilometara.

Ovaj sistem namenjen je za uništavanje ciljeva prvim projektilom, tenkova, borbenih vozila pešadije, artiljerijskih sredstava.

Ne zahteva posebnu opremu na vatrenom položaju ili na komandno-izviđačkom mestu. Topografsko-geodetski podaci dobijeni za gađanje ovim sistemom ne moraju da imaju visoku tačnost.

"Krasnopolj-M"

"Krasnopolj" se lansira ispaljenjem iz cevi vučnih ili samohodnih artiljerijskih sistema kalibra 152 ili 155mm. Projektil je zbog prenošenja i pakovanja u artiljerijske sanduke izrađen iz dva dela koja se lako pakuju i sklapaju pre gađanja. Priojektil ne zahteva nikakvu kontrolu ispravnosti niti posebne mere održavanja u toku desetogodišnjeg skladištenja.

Iskustva iz upotrebe dovele su do modifikacije ovog projektila u verziju "krasnopolj-M". Ovaj sistem se po masi i gabaritima ne razlikuje od svog prethodnika, osim po tome što se pakuje u ambalažu bez rasklapanja.

Vođeni projektil "krasnopolj-M" sastoji se od dva nezavisna sklopa za vođenje (glavni blok, glava za samonavođenje i autopilot) i tela projektila. Ovaj sistem može gađati jedinačno po jedan cilj, istovremeno po četiri cilja ili plotunom po jednom grupnom cilju.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track