PRETNJA! RUSIJA UPOZORAVA: Pucaćemo na sve konvoje sa oružjem koje šaljete Ukrajini
Obuka u Kijevu Ukrajinski vojnici sa antitenkovskim projektilom „javelin“, Foto: AP

USIJANJE

PRETNJA! RUSIJA UPOZORAVA: Pucaćemo na sve konvoje sa oružjem koje šaljete Ukrajini

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već 17 dana, a situacija se i dalje ne smiruje. Naprotiv, prema najavama iz Moskve, sve je izglednija eskalacija sukoba.

Naime, Rusija je juče upozorila SAD i zemlje Zapada da će se suočiti s posledicama slanja oružja Ukrajini i da će svi konvoji koji prenose naoružanje postati legitimna meta napada.

Istovar Zapadno oružje na ukrajinskom aerodromu
Istovar Zapadno oružje na ukrajinskom aerodromufoto: AP/Efrem Lukatsky

Nepromišljen potez

- Ti konvoji će postati legitimne mete za ruske oružane snage - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov.

- U Ukrajini nema konsultacija, pregovaračkog procesa sa SAD. Upozorili smo Ameriku da orkestrirano pumpanje oružja iz niza zemalja nije samo opasan potez, to je akcija koja pretvara odgovarajuće konvoje u legitimne mete. Upozorili smo na posledice nepromišljenog prebacivanja u Ukrajinu vrsta oružja kao što su prenosni sistemi protivvazdušne odbrane, protivtenkovski raketni sistemi i tako dalje.

U prilog ovom upozorenju ide i podatak da je Rusija od petka krenula u intenzivne raketne napade na zapad Ukrajine. Ukrajinska vojska je juče potvrdila da se nastavljaju napadi ruskih strateških bombardera tu-95 i tu-22 na zapadne gradove Luck i Ivano-Frankovsk, na kojima se nalaze vojni aerodromi za koje Rusija tvrdi da se upravo koriste za dostavu oružja.

Ukrajina, oružje
foto: EPA/Roman Pilipey

Ruska taktika

Preko društvenih mreža Ukrajincima se obratio i Vladimir Zelenski, koji je saopštio da je ruska vojska pretrpela gubitke koji su ogromni i najveći u poslednjih nekoliko decenija. Zelenski je naveo da je ukrajinska vojska uništila 31 bataljon.

Dok se nastavlja raketiranje gradova širom Ukrajine, London je saopštio da se čuvena ruska kolona severno od Kijeva raspršila i da je dobila zadatak da iz više pravaca opkoli grad. Britanci smatraju da je to zapravo taktika ruske vojske da se snage rasprše na više manjih kako bi se smanjila ranjivost zbog učestalih kontranapada Ukrajinaca, koji stvaraju glavobolju ruskim jedinicama izazivajući kod njih velike gubitke.

Ukrajina
foto: Kurir

Nekoliko predgrađa Kijeva, posebno sa severoistočne strane, meta su žestokih raketiranja i granatiranja, koja su svakodnevna i uz kraće pauze traju po čitav dan. Zasad ruska vojska pokušava da sam Kijev po sistemu klešta opkoli sa severoistoka i severozapada da bi se stvorio „kotao“ kako bi odbrana branilaca postala neizdržljiva.

BESNE CENE U EVROPI

Hrana, gorivo i gas nikad skuplji

cene, poskupljenje
foto: Frank Hoermann SVEN SIMON AFP Profimedia

Kao posledica rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, širom Evrope došlo je do rasta cena, pre svega energenata i hrane.

Sandra Medaković (46), koja živi u Švedskoj, kaže da su cene skočile za oko 30 odsto, a najviše je poskupeo hleb, koji sad košta kao litar goriva, jer se sva pšenica uvozi! Litar dizela košta oko 2,6 evra, litar benzina 2,2 evra, a toliko košta i litar ulja.

- Mi sve brašno uvozimo, pa je cena paketa od dva kilograma čak tri evra, odnosno oko 355 dinara! Kilogram pilećih krilaca je oko 500 dinara kad se preračuna. Na sreću, problem s gasom nemamo jer iz Norveške uvozimo smeće koje prerađujemo, a onda se na to grejemo - kaže ona.

Srpkinja Ana Nikolić, koja godinama živi u Grčkoj, kaže da su potrošačima ove nedelje počeli da stižu dvomesečni računi za struju od i po 1.000 evra za stan ili kuću, što je pet puta više nego za istu potrošnju prošle godine.

U Bugarskoj je jedan penzioner (77) preminuo čekajući u redu da kupi jestivo ulje u gradu Burgasu. U radnji je bio s prijateljem. Red je bio dugačak 500-600 metara. Nakon dugog čekanja, čovek je umro kad je konačno stigao do paleta s jestivim uljem.

U Italiji je cena benzina 2,3 evra, a litar dizela je 2,5 evra.

Zbog rasta cena električne energije u Nemačkoj, čeličana Leh-Štalverke u bavarskom gradiću Majtingenu obustavila je proizvodnju, piše Dojče virtšafts nahrihten. Kompanija je saopštila da „ekonomski nije izvodljivo“ da sada radi, preneo je Sputnjik.

OPKOLJAVANJE PRESTONICE U TOKU

Ruske trupe na 25 kilometara od centra Kijeva

Centar Kijeva Antitenkovske prepreke
Centar Kijeva Antitenkovske prepreke foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su nastavljene borbe severozapadno od Kijeva ruskih kopnenih snaga, koje su sada oko 25 kilometara od centra grada. Prema obaveštajnim podacima ministarstva, delovi velikog ruskog konvoja pregrupisali su se severno od Kijeva pa se očekuje da će pokušati da opkole ukrajinski glavni grad. Prema izveštaju, to bi takođe moglo da znači pokušaj Rusije da smanji svoju ranjivost na ukrajinske kontranapade, koji su naneli znatnu štetu ruskim snagama, navodi AP. U izveštaju se navodi da su gradovi Harkov, Černigov, Sumi i Marijupolj i dalje opkoljeni i da trpe teško rusko granatiranje. Ukrajinski zvaničnici tvrde da bi bitka za Kijev mogla da se pretvori u novi Staljingrad.

Andrej Mlakar

Štampano izdanje 13.03.2022.
foto: Kurir

DANAS POKLON UZ KURIR - NAJBOLJI PORODIČNI MAGAZIN LENA! Tema broja: Porodica mora biti zdrava

poklon
foto: Kurir

A u njemu ćete moći da pročitate:

- PORODICA MORA BITI ZDRAVA! Da biste preživeli skupoću, kuvajte jela na kašiku

- UKUSNO Obavezno isprobajte pečeni beli luk

- DA SVI BUDU LEPI Bebi proizvodi koje i mama može da “ukrade”

Tijana Dapčević u intervjuu za Lenu: Pazim šta jedem i s kim se družim!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track