RASIZAM UKRAJINACA PREMA AFRIKANCIMA Nigerijka teško optužuje radnike na autobuskoj stanici: Prema Poljskoj su puštali samo belce!
Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

bruka

RASIZAM UKRAJINACA PREMA AFRIKANCIMA Nigerijka teško optužuje radnike na autobuskoj stanici: Prema Poljskoj su puštali samo belce!

Planeta -

Nigerijska studentkinja medicine koja je nedavno pobegla od rata u Ukrajini rekla je da su nju i druge Afrikance odbili radnici autobuske stanice kada su pokušavali da stignu do granice sa Poljskom.

Džesika Orakpo (23) optužila je ukrajinsko autobusko osoblje da dozvoljava samo belcima da se ukrcaju u autobuse i rekla da je grupa od više od 20 Afrikanaca ostala na stanici, izvestio je Pipl.

Mnoge druge etničke manjine su podelile slične priče o rasizmu u proteklih nekoliko nedelja, dok su pokušavale da pobegnu iz Ukrajine.

Do sada je ukupno 2,5 miliona pobeglo iz Ukrajine od početka invazije Vladimira Putina 24. februara – u najvećem egzodusu Evrope od Drugog svetskog rata.

Džesika, student Ternopoljskog nacionalnog medicinskog univerziteta, živi u Ukrajini od 2016. godine.

Trebalo je da diplomira u junu sa diplomom opšte medicine i nadala se da će boraviti u SAD i specijalizovati reumatologiju.

Ova 23-godišnjakinja je svoje putovanje započela 26. februara sa samo jednim malim komadom prtljaga, rancem i nekoliko osnovnih stvari kao što su voda, sok, slatkiši i ćebe.

Zajedno sa prijateljicom, Nataizjom Nanjangve iz Zambije, taksijem je krenula na zapad prema graničnom prelazu Medika u Poljskoj.

Njihov par je bio primoran da pešači znatan deo puta nakon što je vozač, koji je zaglavio u saobraćaju, rekao da ne može dalje.

Više od 10 sati kasnije, Džesika je rekla: „Bila sam super umorna i trebalo mi je samo negde da spavam jer sam čak razmišljala da spavam pored puta.

„Bukvalno smo šepali.“

Saobraćaj im je ponudio prevoz do skloništa gde su prenoćili i rekao im da su na raspolaganju autobusi koji će ih odvesti pravo u Poljsku.

Nakon što su se probudili rano sledećeg jutra i stigli na autobusku stanicu u Mostiski, u Ukrajini, blizu zapadne granice, kako bi uhvatili autobus koji je evakuisan u Mediku u Poljskoj, par je bio sprečen da uđe jer su radnici na stanici davali prednost belim Ukrajincima, rekla je Džesika. .

„Ne bi te ni pogledao da si crnac“, rekla je. „Ocenjivali su na osnovu boje kože.“

Kurir.rs/Metro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track