ISPRAVKA: Centar Javorski je ukrajinski, a ne NATO centar! Kamere snimile napad?
Foto: Printscreen/Twitter

ISPRAVKA: Centar Javorski je ukrajinski, a ne NATO centar! Kamere snimile napad?

Planeta -

Napad na Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara je glavna vest, a iako je u prvobitnim člancima tvrđeno da je reč o NATO centru, kako je i naš portal izvestio, činjenice pokazuju da ovaj centar pripada Ukrajini, i ukrajinskoj vojsci, te nazivanje ovog centra NATO centrom ne odgovara istini.

Napad ruske vojske na ovaj strateški objekat, koji od početka rata nije napadnut nijedanput zaokuplja i dalje pažnju javnosti, i pitanje šta se zapravo dogodilo u ovom objektu. Sada se navodno pojavio i snimak napada na ovaj objekat.

Međutim, osim nezvanične cifre od 35 stradalih nema drugih informacija. Što se navodnog stradanja NATO vojnika tiče, činjenice su sledeće: Zvaničnik/ca NATO-a, kako navodi Reuters, na pitanje da li je u granatiranom kompleksu bilo osoblja Alijanse odgovorio/la je da “nema NATO osoblja u Ukrajini”. Portparol Pentagona John Kirby potvrdio je za Washington Post 13. marta 2022. da “nijedan američki vojnik/inja nije ubijeni/a napadu”.

Ovaj centar je inače imao dva naziva Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti i Joint Multinational Training Group-Ukraine

U ovom centru za obuku održavan je niz vojnih vježbi u sklopu Partnerstva za mir (Partnership for Piece - PfP) između NATO alijanse i Ukrajine.

Prema objavama na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva odbrane Ukrajine, u ovom centru su godinama unazad održavane vježbe i obuke ukrajinske vojske, ali je i ukrajinska vojska obučavala pripadnike/ce vojnih snaga drugih zemalja, poput Estonije i Finske.

Kako se navodi u članku The New York Timesa, ovaj centar predstavljao je “ključnu vezu između ukrajinskih oružanih snaga i vojski Zapada prije rata – i postao je važno logističko središte i centar za obuku stranih boraca/kinja od početka ruske invazije.” Ukrajinski vojni zvaničnik rekao je za Reuters da je centar u Javorivu “odigrao centralnu ulogu u apsorpciji stranih dobrovoljnih boraca/kinja u ukrajinsku vojsku.”

Dakle, centar u Javorivu služio je za obuku pripadnika/ca ukrajinske vojske, a od početka ruske invazije služio je i za prihvatanje i preusmjeravanje dijela stranih volontera/ki koji su došli u Ukrajinu da se bore protiv Rusije.

Reč je o centru u kom instruktori/ke iz zemalja NATO alijanse jesu provodili obuke u godinama pre početka ruske invazije, ali je centar ukrajinski, a ne Alijansin.

Prema prvim preliminarnim podacima na poligon je ispaljeno bilo 30 raketa od kojih je navodno njih osam pogodilo sam centar, ali zvaničnih podatka o tome još nema koliko je zapravo raketa palo na ovaj vojni kompleks.

Poligon je najveći u Evropi (još od predratnih vremena Drugog svetskog rata). Omogućava vam da simulirate raspoređivanje u borbenim formacijama i ofanzivu tenkovske ranga divizije.

Ruski vojni analitičari zaključuju da ovaj napad na Zapadnu Ukrajinu je početak demilitarizacije ovog dela Ukrajine, koji je do sad ostao netaknut.

Kurir.rs

Bonus video:

10:53

Stručnjaci upozoraju na potez koji bi mogao da pokrene TERMONUKLEARNI RAT: Putin postepeno osvaja Ukrajinu iz samo jednog razloga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track