OKRŠAJ TITANA: Amerika tvrdi da Rusija traži oružje od Kine, Peking optužio SAD da šire dezinformacije!
Foto: Profimedia/TASS, Profimedia, EPA/VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

RAT U UKRAJINI

OKRŠAJ TITANA: Amerika tvrdi da Rusija traži oružje od Kine, Peking optužio SAD da šire dezinformacije!

Planeta -

Vašington upozorio kineske vlasti na ozbiljne posledice ukoliko pomognu Vladimiru Putinu, Peking uzvraća da Sjedinjene Države targetiraju Kinu zbog Ukrajine

Dok se borbe na frontu nastavljaju, 19. dan ruske invazije na Ukrajinu doneo je žestok sukob na relaciji Vašington-Peking-Moskva, što lako može da dovede do pogoršanja ionako zategnutih odnosa između SAD, Kine i Rusije!

Naime, sve je počelo nakon što su američki mediji preneli da je Rusija zatražila vojnu pomoć od Kine za svoju „specijalnu vojnu operaciju“, kako u Kremlju nazivaju napad na Ukrajinu.

Zalihe na izmaku

To je izazvalo nimalo blage reakcije Pekinga i Moskve. Prvo su kineske vlasti demantovale da su uopšte primile od Rusije zahtev za vojnu pomoć, a nedugo potom oglasio se i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je takođe demantovao navode iz Vašingtona.

Moral Predsednik Ukrajine Zelenski obišao je ranjenike
Moral Predsednik Ukrajine Zelenski obišao je ranjenikefoto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost Džozefa Bajdena, predsednika SAD, upozorio je Kinu na „ozbiljne posledice“ ukoliko Peking bude pomogao Vladimiru Putinu u vođenju rata protiv Ukrajine.

Ukrajina, mapa
foto: Kurir

- Osiguraćemo to da ni Kina niti bilo ko drugi ne mogu da kompenzuju Rusiji njene gubitke - rekao je Salivan.

Bela kuća je zabrinuta da bi Kina mogla da potkopa trud zapadnih zemalja koje vojno pomažu Ukrajini u odbrani od ruskih trupa. Anonimni američki zvaničnici nezvanično su upozorili da nije tajna da je Rusija na izmaku zaliha pojedinih vrsta oružja koje koristi u Ukrajini. Ovo je drugi put da su SAD inicirale napetost s Kinom u poslednje dve nedelje od izbijanja sukoba na istoku Evrope. Prvi put su na Tajvan poslali delegaciju penzionisanih bivših vojnih zvaničnika, što je izazvalo žestoku reakciju Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Ljubav Venčanje ukrajinskih vojnika
Ljubav Venčanje ukrajinskih vojnikafoto: EPA/Roman Pilipey

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu izjavio je da nije upoznat sa zahtevom Rusije za vojnom pomoći i ponovio da je njegova zemlja posvećena miru.

Oglasio se i Džao Liđijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova:

- Amerika targetira Kinu zbog Ukrajine i ima maliciozne namere. Amerika širi dezinformacije.

Pomoć Doktor i medicinska sestra pomažu ranjeniku
Pomoć Doktor i medicinska sestra pomažu ranjenikufoto: AP/Vadim Ghirda

Peskov: Operacija se odvija po planu

Ruska strana je takođe demantovala da joj je potrebna vojna pomoć.

- Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine i ima dovoljnu vojnu moć da na vreme i u potpunosti ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina.

Juče kasno po podne, posle završetka ovog izdanja Kurira, u Rimu je trebalo da se održi sastanak Džejka Salivana sa Jang Đečijem, visokim kineskim zvaničnikom, a glavna tema trebalo je da bude odnos Pekinga prema Moskvi.

ŠTA BI RUSIJI TREBALO IZ KINE

Dronovi i oprema za komunikaciju

Kada se pogleda struktura kineskog naoružanja, jedino gde je Rusija trenutno tanka jesu bespilotne letelice, pre svega borbene, i komunikaciona oprema za vojsku. Rusija generalno nije imala sreće sa izviđačkim i borbenim bespilotnim letelicama. Izviđačke su kupovali od Izraela, a razvoj borbenih nije tekao baš slavno. Moskvu posebno interesuju provereni dronovi „ving long“.

Ukrajinska vojska je nekoliko puta dosad pronašla kod ruskih vojnika komunikacionu opremu kineske proizvodnje. Pre svega ručne radio-stanice sa mogućnošću kripto zaštite. U pojedinim vozilima, pre svega terencima, pronađeni su i sistemi za navigaciju kineske proizvodnje. Tako da nije isključeno da ruskoj vojsci u Ukrajini na terenu nedostaje komunikaciona oprema.

RUSI NIŠANE KIJEV, HARKOV...

Sledeća meta veliki gradovi

Ukrajina, ratna razaranja
foto: AP/Andrew Marienko

Rusija je prvi put zvanično najavila da bi mogla da krene u osvajanje velikih ukrajinskih gradova.

- Ministarstvo obrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu sigurnost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost da preuzme kontrolu nad većim naseljenim središtima - rekao je Dmitrij Peskov. On je rekao da su ruske snage već opkolile neke od najvećih ukrajinskih gradova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track