SAVETNIK ZELENSKOG: Na prekretnici smo! Evo šta kaže o mogućem MIROVNOM SPORAZUMU
Foto: Profimedia / EyePress via AFP

ruska invazija na ukrajinu

SAVETNIK ZELENSKOG: Na prekretnici smo! Evo šta kaže o mogućem MIROVNOM SPORAZUMU

Planeta -

Rat u Ukrajini će biti okončan početkom maja kada Rusiji ponestane resursa za napad na komšiluk, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič.

Pregovori između Kijeva i Moskve, u koje Arestovič nije lično uključen, do sada su dali vrlo malo rezultata osim nekoliko humanitarnih koridora iz opkoljenih ukrajinskih gradova.

U videu koji je objavilo nekoliko ukrajinskih medija, Arestovič je rekao da će tačan trenutak završetka rata zavisiti o tome koliko je sredstava Kremlj spreman da posveti kampanji.

Mislim da bi najkasnije u maju, početkom maju, trebalo da imamo mirovni sporazum, možda puno ranije, videćemo, govorim o najkasnijim mogućim datumima, rekao je Arestovič.

"Na prekretnici smo"

- Sada smo na prekretnici: ili će vrlo brzo da se postigne mirovni sporazum, u roku od nedelju-dve, sa povlačenjem vojnika i svega, ili će pokušati da se skupi neki, recimo, Sirijci za drugi krug i, kad i njih sameljemo, dogovor do sredine aprila ili krajem aprila, rekao je.

"Potpuno lud" scenario mogao biti da Rusija pošalje nove regrute posle mesec dana obuke.

Ipak, čak i nakon što se mir postigne, mali taktički sukobi mogli bi da ostanu mogući još godinu dana, smatra Arestovič, iako Ukrajina insistira na potpunom uklanjanju ruskih vojnika sa svoje teritorije.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je rekao, "specijalnu vojnu operaciju".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track