NOVA RUSKA TAKTIKA! DRONOVI I LASERSKI PROJEKTILI ZA PREOKRET U TREĆOJ FAZI RATA: Raketni sistemi i krasnopolji seju strah!
Ruska uzdanica: Dron „orlan-10“, Foto: Profimedia

Rat u ukrajini

NOVA RUSKA TAKTIKA! DRONOVI I LASERSKI PROJEKTILI ZA PREOKRET U TREĆOJ FAZI RATA: Raketni sistemi i krasnopolji seju strah!

Planeta -

Udare aviona, helikoptera i kopnenih trupa iz prvih dana invazije zamenili su laserski vođeni projektili

Ruska vojska u Ukrajini ušla je od kraja prošle nedelje u treću fazu operacija, u kojoj je unela znatne novine. Osim što je na terenu manje gubitaka jer su regruti i rezervisti zamenjeni profesionalnim vojnicima, već je počelo uvođenje digitalizacije u sam rat.

Naime, ministarstvo odbrane Rusije počelo je da uvodi visokoprecizno oružje, kojim je efikasnost eliminacije ciljeva višestruko povećana.

Početni gubici

Ovakav vid ratovanja znatno manje se koristi na istoku države, a više u okolini Kijeva i u napadima na visokovredne industrijske ciljeve. Pojačano je i prisustvo izviđačkih dronova, za razliku od prvih dana invazije, kada se ruska armija oslanjala više na helikoptere, avione, oklopna vozila i kopnene trupe.

Sada je akcenat osim na upotrebu dronova stavljen i na savremeno naoružanje kao što su laserski vođeni artiljerijski projektili i oružje visoke preciznosti u kombinaciji s višecevnim raketnim sistemima „BM-31 smerč“ za udare po većim koncentracijama ukrajinske vojske i gradovima.

Inspekcija: Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, na Sajmu
Inspekcija: Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, na Sajmufoto: Profimedia

Rusija je masovnije uvela dronove u upotrebu tek kada ih je ukrajinska strana medijski znatno eksploatisala prikazujući snimke uništavanja nekoliko kolona ruskih oklopnih vozila. Na tom iskustvu Rusija je počela da koristi bespilotne letelice za izviđanje i borbeno delovanje.

Od početnih masovnih gubitaka situacija na terenu je postala znatno drugačija već posle 16 dana, kada počinje intenzivno korišćenje dronova u borbenim operacijama.

Jedna od ruskih uzdanica u Ukrajini je bespilotna letelica „forpost“, koja je kupljena od Izraela. Inače, ova letelica se masovno koristi u okolini Kijeva za napad na oklopnu tehniku ukrajinske vojske, ali i otkrivanje zaseda duž pravaca kretanja ruske vojske.

Rusija ima u operativnoj upotrebi 25 letelica od ukupno naručenih 90 komada, koliko je bilo ugovorom predviđeno da Rusija nabavi od Izraela, koji je prekinuo isporuku ovih letelica na zahtev Amerikanaca 2014.

Izviđačke misije

U izviđačkim misijama osim „forposta“ koristi se i „orlan-10“ i „zala“. Naime, izviđački dron „zala“ najpre locira određenu metu, odredi poziciju, a onda baterija samohodne artiljerije na njih ispali laserski vođeni projektil Krasnopolj. Ove projektile ispaljuju dve samohodne haubice „2S3 akacija“ i MSTA-S, koje su raspoređene oko Kijeva.

LASERSKI VOĐENA ARTILJERIJA

Uništavanje ciljeva prvim projektilom

Razvoj vođenih artiljerijskih projektila visoke preciznosti u Rusiji je započet kasnih sedamdesetih godina prošlog veka u kalibru 152 mm s laserskim poluaktivnim vođenjem na cilj. Najpoznatiji je model pod nazivom „krasnopolj“.

On se vodi po laserskom snopu reflektovanom od cilja koji je osvetljen sa osmatračko-upravljačkog mesta pomoću lasera za označavanje cilja.

Ovaj sistem namenjen je za uništavanje ciljeva prvim projektilom, tenkova, borbenih vozila pešadije, artiljerijskih sredstava. Projektil ne zahteva nikakvu kontrolu ispravnosti niti posebne mere održavanja u toku desetogodišnjeg skladištenja.

Kurir.rs/ A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track