Visoki kineski diplomata sastao se sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD
Foto: Kineski radio Internacional

diplomatija

Visoki kineski diplomata sastao se sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD

Planeta -

Jang Điječi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke
partije Kine (KPK), sastao se u ponedeljak u Rimu, sa savetnikom za
nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom.

Dve strane su saglasne da zajednički primenjuju konsenzus koji su postigli šefovi dveju država, povećaju razumevanje, upravljaju razlikama, prošire konsenzus i ojačaju saradnju, kako bi se akumulirali uslovi za približavanje Kine i SAD-a, prenosi Kineski radio Internacional.

Odnosi se vraćaju na stazu zdravog i stalnog razvoja.

Jang, takođe direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, rekao je da je sprovođenje konsenzusa između šefa država najvažniji zadatak.

On je rekao da je kineski predsednik Si Đinping predložio tri principa u razvoju odnosa Kine i SAD-a, a to su međusobno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnja u kojoj svi dobijaju.

-Predsednik SAD-a Džo Bajden je pozitivno odgovorio i naglasio da Sjedinjene Države ne traže novi hladni rat, niti žele da menjaju kineski sistem, a neće se ni suprotstavljati Kini kroz jačanje saveza, podržavati ''nezavisnost Tajvana'' ili tražiti konfrontaciju sa Kinom, istakao je Jang.

Jang je kazao da se tajvansko pitanje tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

-U tri zajednička saopštenja Kine i SAD-a rekao je da je američka strana eksplicitno priznala da postoji samo jedna Kina i da je princip jedne Kine premisa za uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država kao i politički temelj njihovih odnosa, rekao je kineski diplomata.

Kina apeluje na američku stranu, istakao je Jang, da prizna visoku osetljivost pitanja Tajvana, da se pridržava principa jedne Kine, odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja i obaveza koje je preuzela američka strana, i prestane da ide dalje opasnim putem.

Jang je izložio svečani stav Kine o pitanjima vezanim za Sinđijang, Tibet i Hongkong, istakavši da se ta pitanja tiču suštinskih interesa Kine i da su unutrašnje stvari Kine koje ne dozvoljavaju strano mešanje.

- Svaki pokušaj da se ova pitanja iskoriste za suzbijanje Kine neće uspeti, rekao je on.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući pitanje Ukrajine, nuklearno pitanje Korejskog poluostrva, nuklearno pitanje Irana i pitanje Avganistana.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track