DA LI RUSI KREĆU NA ODESU? Dok analitičari prave procene i najavljuju skore akcije, primorski grad može samo da se pripremi i čeka
Foto: Chen Binjie / Xinhua News / Profimedia

rat u ukrajini

DA LI RUSI KREĆU NA ODESU? Dok analitičari prave procene i najavljuju skore akcije, primorski grad može samo da se pripremi i čeka

Planeta -

Da li će se Odesa, grad na obali Crnog mora, koji je od početka ruske invazije na Ukrajinu, bio pošteđen borbi i granatiranja, sada naći na putu Rusima ostaje da se vidi.

Vojni analitičari i političari veruju da se ruske snage pripremaju da napadnu Odesu i to vrlo brzo.

Iz Rusije, očekivano, nema nikakvih komentara. Za to vreme, sam grad je sablasno tih. Blokade i zamke za tenkove su na svakom ćošku. Čuvene Potemkinove stepenice su prazne, a statue zaštićene vrećama peska. Stanovništvo čeka.

Vojni analitičar H.I. Saton, koji se bavi analizom pomorskih snaga, na Tviteru je objavio da značajna ruska mornarička sila, uključujući i brodove za iskrcavanje, napreduje ka Odesi.

Njegovu informaciju potvrdio je i Mark Rubio, američki senator sa Floride koji je rekao da bi ruske snage baš danas mogle da krenu na Odesu i tako zatvore krug od Odese, preko Krima do Donbasa.

Na taj način će, naveo je Rubio, Putin od Crnog mora napraviti "Rusko jezero" ali i stići do granica Rumunije i Moldavije, naveo je Rubio.

Građani Odese već danima očekuju da njihov "broj bude izvučen" i grad se naše na meti ruskih snaga. Zvaničnici procenjuju da je najmanje 60 posto populacije napustilo grad i otišlo dalje na istok ili potpuno napustilo zemlju.

Centar grada deluje kao front, sa utvrdama i rovovima, dok su popularne plaže minirane, a volonteri i vojska podižu moral onima koji su ostali.

"Potrebno je mnogo vremena da se naviknete na tišinu", rekao je Gardijanu Danijel Salem, oficir u nacionalnoj gardi koji je do pred kraj februara vodio četiri bara i restorana u gradu. "Svaki put kada mi se učini da čujem ljudske glasove, mislim i da ih vidim. Ovo mesto je uvek bilo puno zabave, gužve, glavna ulica puna ljudi koji su plesali i zabavljali se".

Rusko kopneno napredovanje ka gradu zaustavile su ukrajinske snage na nekih 120 kilometara istočno, kod grada Nikolajeva. Ali ukrajinski zvaničnici i strani obaveštajci upozoravaju da Moskva planira napad sa vode i da postoji velika verovatnoća da zaobiđu Nikolajev.

Britansko ministarstvo odvrane navodi da je Rusija već izvela amfibijsko iskrcavanje na Azovskom moru i da bi "mogla da ponovi sličnu operaciju narednih nedelja". Takođe su blokirali crnomorsku obalu Ukrajine, izolovavši je s mora.

Amerikanci, izgleda veruju, da je ruska flota mnogo bliže i da je napad pitanje dana, ako ne i sata.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, tvrdi da su ruski planovi za morski napad na Odesu prošle nedelje propali samo zbog vremenskih prilika, i da su ponovo na stolu, i obećao žestoku odbranu.

"Tamo ih čekaju ukrajinske snage, situacija je pod kontrolom. Ima ko da ih dočeka, baš kao i u Kijevu i drugim gradovima u kojima su ruske trupe pretrpele velike gubitke, rekao je on.

Gradski branioci kažu da je Odesa spremna, nakon skoro tri nedelje priprema, i da su se odlučili na kopiranje taktike koja je delovala protiv ruskih snaga na drugim mestima.

"Grad smo pretvorili u tvrđavu Odesu“, rekao je Artjem, komandant bataljona Nacionalne garde u Odesi, koji je odbio da kaže svoje prezime, pozivajući se na bezbednost. "Odesu zovemo gradom majkom jer će prihvatiti svako dete, sa bilo kog kontinenta. Ali to je i zaštitnička majka, a Odesa će razbiti svakog ko pokuša da uvredi njen duh. Kažemo da će svako ko povredi mamu potonuti u more".

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track