EVROPA JE UZ VAS, NISTE SAMI: EU lideri obećali podršku Ukrajini tokom posete Kijevu
Foto: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

poseta

EVROPA JE UZ VAS, NISTE SAMI: EU lideri obećali podršku Ukrajini tokom posete Kijevu

Planeta -

Lideri Poljske, Češke i Slovenije izražavaju "nedvosmislenu podršku" Ukrajini nakon opasnog putovanja vozom na sastanak sa Zelenskim

"Sa ovakvim saveznicima pobedićemo u ovom ratu“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon što su premijeri Poljske, Češke i Slovenije krenuli na opasno putovanje vozom do Kijeva da pruže svoju podršku.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, češki premijer Petr Fiala poručio je Ukrajincima: "Evropa je uz vas“.

"Glavni cilj naše posete i glavna poruka naše misije je da kažemo našim ukrajinskim prijateljima da nisu sami“, rekao je on.

Lider poljske vladajuće partije rekao je da bi međunarodna mirovna misija trebalo da bude poslata u Ukrajinu. "Mislim da je neophodno imati mirovnu misiju – NATO, eventualno neku širu međunarodnu strukturu – ali misiju koja će moći da se brani, koja će delovati na teritoriji Ukrajine“, rekao je Jaroslav Kačinjski tokom konferencije koja je prenošena na poljskoj televiziji.

"To će biti misija koja će težiti miru, pružanju humanitarne pomoći, ali će je istovremeno štititi i odgovarajuće snage, oružane snage", rekao je on.

Komentari su usledili nakon vanrednog sastanka sa trojicom lidera EU u prestonici koja je blizu da bude opkoljena od strane ruskih snaga. Oni su prvi zapadni posetioci Kijeva od početka rata pre dve nedelje.

EU lideri, voz, Ukrajina
foto: EPA-EFE/TWITTER/@MorawieckiM

Na snimku sastanka objavljenom na društvenim mrežama, Zelenski se čuje kako informiše lidere EU o najnovijoj vojnoj i humanitarnoj situaciji i pregovorima sa Rusijom.

"Svuda granatiraju“, čuje se kako im Zelenski govori. "Ne samo Kijev, već i zapadne oblasti."

On je takođe obavestio premijera Češke, Poljske i Slovenije, Fialu, Mateuša Moravjeckog i Janeza Janšu, da su među ruskim snagama identifikovane tri čečenske brigade.

Zelenski je izrazio zahvalnost na njihovoj poseti, nazvavši je "snažnim svedočanstvom podrške“.

Po dolasku u Kijev, posle tročasovnog putovanja, objavljena je fotografija trojice lidera i Kačinjskog, koji ih je pratio, kako proučavaju mapu Ukrajine u sobi obloženoj drvetom u vozu.

Moravjecki je na Tviteru poručio: "Ovde, u ratom razorenom Kijevu, stvara se istorija. Ovde se sloboda bori protiv sveta tiranije. Ovde budućnost svih nas visi o koncu. EU podržava Ukrajinu, koja može da računa na pomoć svojih prijatelja – ovu poruku smo preneli danas u Kijev".

Fiala je na Tviteru napisao: "Cilj posete je da izrazi nedvosmislenu podršku Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti. Istovremeno, tokom posete ćemo predstaviti širok paket podrške Ukrajini i njenim građanima. Međunarodnu zajednicu su o ovoj poseti obavestile i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije".

U izjavama iz njihovih glavnih gradova uoči sastanka sa Zelenskim, rečeno je da će oni ponuditi podršku ukrajinskom predsedniku kao predstavnici ostalih 24 šefa država i vlada EU.

Janša je na Tviteru napisao: "Evropa mora da garantuje nezavisnost Ukrajine i da obezbedi da je spremna da pomogne u obnovi Ukrajine".

Poseta je usledila pošto su hitne službe u Kijevu saopštile da je najmanje pet osoba ubijeno u granatiranju prestonice, uključujući i stambenu zgradu od 15 spratova u utorak neposredno pre zore.

Oštećena je i stanica metroa u centru grada koja je korišćena kao sklonište za bombe. Gradske vlasti objavile su na Tviteru sliku njene eksplodirane fasade.

Kijev je pošteđen najgorih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, ali ruska vojska postepeno okružuje prestonicu.

Poljska vlada je saopštila da je poseta trojice lidera EU Ukrajini i njenoj prestonici obavljena u dogovoru sa predsednicima Evropske komisije i Saveta Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom.

Lideri su bili u Kijevu, navodi se u saopštenju, kao "predstavnici Evropskog saveta“.

"Svrha posete je da se potvrdi nedvosmislena podrška cele Evropske unije suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine i da se predstavi širok paket podrške ukrajinskoj državi i društvu“, navodi se u saopštenju poljske vlade.

Međutim, zvaničnici EU u Briselu rekli su da postoji određena nervoza u vezi sa posetom, a diplomate u nekim prestonicama su rekle da nisu obaveštene sve do nekoliko minuta pre nego što je putovanje najavljeno.

Sastanak je održan u trenutku kada su poslanici sa celog kontinenta glasali za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope, vodeće organizacije za ljudska prava na kontinentu, zbog invazije na Ukrajinu, što je još jedan znak otuđenja Kremlja od zapadnog demokratskog poretka.

Glasanje ima ogromnu simboličku vrednost, iako je postalo nešto kao formalnost, nakon što je Rusija ranije u utorak objavila da se povlači iz ovog tela.

Poslanici 46 drugih zemalja članica Saveta Evrope glasali su za rezoluciju koja kaže: "U zajedničkom evropskom domu nema mesta za agresora“.

Zemlje članice EU takođe su se u utorak ujutro formalno dogovorile o četvrtom paketu sankcija, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja vlasniku fudbalskog kluba Čelsi Romanu Abramoviču koji je opisan kao "ruski oligarh koji ima duge i bliske veze sa Vladimirom Putinom“.

"Imao je privilegovan pristup predsedniku i održavao je veoma dobre odnose sa njim“, dodaje se u tekstu. "Ova veza sa ruskim liderom pomogla mu je da zadrži svoje značajno bogatstvo".

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja