ŠTA JE ZONA ZABRANE LETENJA? Da li se ona može uvesti iznad Ukrajine?
Foto: AP, EPA / OLIVIER HOSLET

zašto nato odbija ovaj predlog?

ŠTA JE ZONA ZABRANE LETENJA? Da li se ona može uvesti iznad Ukrajine?

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je u ponedeljak pozvao NATO da uvede zonu zabrane letenja nad tom zemljom, rekavši da će to zaštititi ne samo Ukrajinu već i zemlje atlantskog saveza od ruskih vazdušnih napada.

Ali Sjedinjene Države i saveznici iz NATO-a odbili su iz istih razloga koje navode otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara - da bi ih svaki pokušaj uspostavljanja zone zabrane letenja doveo u direktan sukob sa nuklearno naoružanom Rusijom i pokrenuo širi, opasniji sukob, piše britanski Gardijan.

Evo šta treba da znate o zoni zabrane letenja:

Šta je zona zabranjenog leta?

To je zabrana za sve ili određene tipove aviona koji lete kroz određeni vazdušni prostor, iznad zemlje ili regiona.

Zone zahtevaju da jedna ili više strana budu spremne da ih sprovedu – to jest, da budu spremne i sposobne da obore svaki avion koji krši prostor.

Korišćeni su u pokušajima da se ograniči tekući sukob na terenu i da se zaštiti određena populacija. Ali oni su skupi, zahtevaju stalno vazdušno patroliranje i praćenje.

Od 1991. do 2003. SAD, Francuska i Velika Britanija su uspostavile zone zabrane letenja iznad Iraka nakon Zalivskog rata 1991. godine, kako bi zaštitile šiitske populacije na jugu i manjinske Kurde na severu od vazdušnih napada sunitske vlade Sadama Huseina.

Od 1993. do 1995. NATO je uspostavio zonu zabrane letova koju su proglasile UN iznad Bosne.

A 2011. NATO je takođe sproveo zabranu koji su odobrile UN nad Libijom tokom građanskog rata u toj zemlji.

Šta bi zona zabrane letenja postigla u Ukrajini?

Potpuna zona zabrane letenja koju sprovodi NATO značila bi da nadmoćna ruska vazdušna snaga ne bi mogla da bude raspoređena protiv Ukrajinaca – ali i da Kijev ne bi mogao da upravlja svojim borbenim avionima i značajno efikasnim dronovama za napade protiv Rusa.

To bi moglo da omogući civilima, koji postaju žrtve zapanjujućom brzinom, da bezbednije pobegnu iz sukoba.

Zašto to ne urade?

Zvaničnici SAD i NATO-a otvoreno kažu da bi funkcionisala zona zabranjenih letenja u Ukrajini, njihovi sopstveni avioni bi morali da budu spremni da obore sve ruske prekršioce – što ih zapravo čini direktnim učesnicima u ratu.

- Ako to uradimo, završićemo sa nečim što bi moglo da se završi potpunim ratom u Evropi, koji uključuje mnogo više zemalja i izaziva mnogo više ljudskih patnji. Dakle, to je razlog zašto donosimo ovu bolnu odluku, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg 4. marta.

Dan kasnije, ruski predsednik Vladimir Putin je potvrdio to, rekavši da će svaku zemlju koja pokuša da uvede zonu zabrane letova u Ukrajini ''smatrati učesnikom u oružanom sukobu te zemlje''.

Šta je sa ''ograničenom'' zonom zabranjenog letenja?

Prošle nedelje grupa američkih stručnjaka za odbranu i spoljnu politiku objavila je pismo u kojem poziva na ''ograničenu'' zonu zabrane letova koju sprovodi NATO iznad Ukrajine kako bi se uspostavili humanitarni koridori u kojima su civili bili zaštićeni od vazdušnih napada.

Ali kritičari su rekli da to neće ograničiti rizik od sukoba sa Rusijom, jer bi NATO avioni i dalje morali da budu spremni da obaraju ruske avione.

Koliki bi uticaj neko imao?

Do sada rat u Ukrajini nije u velikoj meri zavisio od vazdušnih snaga, ni na jednoj strani. U svojoj invaziji Rusija se uglavnom oslanjala na rakete dugog dometa i površinsku artiljerijsku vatru za napad na ukrajinske ciljeve.

Uzvraćajući otpor, Ukrajinci su u velikoj meri zavisili od kopnene vatre.

Ali šta ako bi se njihovo snabdevanje moglo pokazati katastrofalnim?

Zvaničnik američke odbrane je kao primer naveo ruski raketni napad u nedelju na bazu u zapadnoj Ukrajini. Rusi su u to vreme ispalili oko dvadesetak krstarećih raketa iz aviona koji su leteli iznad ruske teritorije.

-Zona zabrane letenja unutar Ukrajine ne bi imala nikakvog uticaja na ovaj konkretan niz udara, rekao je zvaničnik u ponedeljak.

To neće zaustaviti svu vazdušnu aktivnost koja se dešava, rekao je zvaničnik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track