UKRAJINSKA VERZIJA ŠTETE NANETE RUSKOJ VOJSCI: 13800 vojnika, 1375 oklopnih vozila; Moskva prijavila samo 500 poginulih
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

UKRAJINSKA VERZIJA ŠTETE NANETE RUSKOJ VOJSCI: 13800 vojnika, 1375 oklopnih vozila; Moskva prijavila samo 500 poginulih

Planeta -

Ruska invazija na Ukrajinu ulazi u treću nedelju sukoba i ako je verovati ukrajinskim podacima, Putinove trupe na terenu trpe velike gubitke, naročito oklopnih vozila.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je od početka rata 24. februara stradalo oko 13.800 vojnika, 430 tenkova, 1375 oklopnih vozila, kao i da su u borbama širom zemlje poginula najmanje četiri ruska generala i više oficira.

Sa druge strane, ministarstvo obrane u Moskvi saopštilo je da su ruske snage preuzele punu kontrolu nad svim teritorijama u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, javlja RIA Novosti.

Iz Kremlja su nedavno rekli da sve u Ukrajini ide po planu i da je vojni deo "specijalne operacije" skoro pa završen. Borbe su se intenzivirale oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Ukrajinske oružane snage tvrde da Rusija plaća veliku cenu i gubitkom vojnika i uništenjem ili zaplenom vojne opreme.

Ukrajinci kažu da su njihovi podaci "sve precizniji" ali da je zbog "visokog intenziteta borbe" teško uračunati sve ruske gubitke.

Ruska vojska nije potvrdila ove brojke, a poslednji put kada je iz Moskve saopšteno koliki su im gubici, oni su bili gotovo 10 puta manji od ukrajinskih navoda.

Rusi su tako, navode iz Kijeva, izgubili i 108 helikoptera, 84 aviona, 3 broda.

Najskuplje su ljudske žrtve. Ukrajina je rekla da je od početka sukoba ubijeno oko 13.800 ruskih vojnika, iako je Kremlj priznao samo oko 500 mrtvih.

Procene Zapada su nešto niže od ukrajinskih - između 2000 i 6000 ljudi.

Zarad konteksta, britanski mediji navode da su Rusi za tri nedelje svoje operacije izgubili isto onoliko ljudi koliko je Amerikanaca poginulo u Avganistanu i Iraku u protekle dve decenije.

Ukrajina tvrdi se i da je u borbama poginulo desetak visokih ruskih oficira, uključujući i četiri generala, a magazin Forbs je proteklog vikenda objavio procenu da je Rusija izgubila 5 milijardi dolara vrednu vojnu opremu od početka svoje “specijalne vojne operacije”.

Ruska vojska je ipak druga najmoćnija vojna sila posle SAD i prema Global Firepower indeksu, ima 850.000 aktivnih vojnika i 250.000 rezervista, 12.420 tenkova, 30.122 oklopna vozila i 3 391 raketni sistem.

Vazdušne snage imaju 4173 letelice, a mornarica ima 605 plovila, uključujući 15 razarača i 70 podmornica.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track