IZUZETNO NAUČNO OTKRIĆE U PODU KATEDRALE: Ispod Notr Dama otkriven olovni sarkofag, sa dobro očuvanom tkaninom i biljkama!
Foto: EPA / Mohammed Badra

arheologija

IZUZETNO NAUČNO OTKRIĆE U PODU KATEDRALE: Ispod Notr Dama otkriven olovni sarkofag, sa dobro očuvanom tkaninom i biljkama!

Planeta -

Arheolozi su ispod poda katedrale Notr Dam u Parizu pronašli olovni sarkofag i oslikane fragmente pregrade koja odvaja oltarni deo od broda crkve, čime su stekli novi uvid u istoriju zdanja koje se trenutno rekonstrušea nakon razornog požara 2019. godine.

U Notr Damu, katedrali koja datira iz 12. veka, u toku su iskopavanja koja se obavljaju iz predostrožnosti, pre nego što se na "staru damu" Pariza postave skele potrebne za obnovu 100 metara visokoga drvenog slemena krova.

"U podu transepta katedrale otkriveni su fragmenti izuzetnog naučnog kvaliteta", rekla je francuska ministarka kulture Rozelin Bašelo i dodala da su radovi na iskopavanju produženi do 25. marta.

Mesto iskopavanja leži ispod kamenog sloja koji datira iz 18. veka, ali neki niži nivoi sežu i do 14. veka, a neki i do početka 13. veka, saopštilo je ministarstvo kulture.

"Uspeli smo unutra da 'uguramo' malu kameru koja je otkrila ostatke tkanine i organske tvari poput kose i ostatke biljaka", rekao je Kristof Besine iz francuskog Nacionalnog arheološkog instituta. "Činjenica da su ostaci biljaka još uvek tamo ukazuje na to da je sadržaj vrlo dobro očuvan".

Arheolozi smatraju da je olovni sarkofag verovatno pripadao visokom dostojanstveniku i pretpostavljaju da bi mogao poticati iz 14. veka, što bi, ako se to potvrdi, bio spektakularan nalaz.

Iskopavanje je otkrilo i jamu neposredno ispod današnjeg nivoa poda katedrale, koja je verovatno nastala oko 1230. godine, kada je katedrala Notr Dam, jedan od najstarijih primera francuske gotike, bila u izgradnji.

Ostali delovi građevine, uništeni početkom 18. veka, otkriveni su tokom obnove Notr Dama sredinom 19. stoleća i već su izloženi u muzeju Luvr.

Požar koji je 2019. progutao gotovo celu katedralu šokirao je Francusku i svet. Uplakani Parižani i zaprepašćeni turisti tada su s nevericom gledali kako vatra guta tornjeve jedne od najpoznatijih crkvi na svetu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track