DA LI ĆE RAT U UKRAJINI USKORO BITI GOTOV? Zelenski optimista, Lavrov: Ima nade! Kijev, ipak, odbio ruski predlog o neutralnosti
Foto: AP/Andrew Marienko, EPA / Mikhail Klimentyev, AP

nagovešten okvirni datum

DA LI ĆE RAT U UKRAJINI USKORO BITI GOTOV? Zelenski optimista, Lavrov: Ima nade! Kijev, ipak, odbio ruski predlog o neutralnosti

Planeta -

Za trenutak se činilo da su ruska i ukrajinska delegacija, koje danas nastavljaju pregovore, mogle da postignu nekakav kompromis i eventualno dogovore i prekid rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da razgovori sa ruskom delegacijom postaju "realističniji", dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da postoji "neka nada za kompromis", sa neutralnim statusom Ukrajine.

Rusija je danas predložioa neutralnost i "demilitarizaciju" Ukrajine po uzoru na Švedsku i Austriju, ali je Kijev taj predlog odbio.

Model neutralnosti

Neutralnost Ukrajine po uzoru na Švedsku i Austriju je kompromis o kojem trenutno razgovaraju ruski i ukrajinski pregovarači, saopštio je danas Kremlj.

"To je zaista opcija o kojoj se trenutno razgovara i koja se može smatrati kompromisnom", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a prenele Ria novosti.

Sličan stav izneo je danas i šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski koji je rekao, kako prenose ruski mediji, da je sam Kijev na pregovorima predložio austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku. Austrija i Švedska su članice EU ali nisu deo NATO, čijem se daljem širenju na istok Rusija žestoko protivi.

"Na pregovorima se razmatra očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine, osim toga razmatra se i celokupan kompleks pitanja koja su povezana sa veličinom ukrajinske vojske" rekao je on.

Medinski je rekao da Ukrajina i sada ima neutralan status. "Upravo u uslovima neutralnosti je Ukrajina izašla iz Sovjetskog Saveza 1991. godine i ta neutralnost je zapisana u Deklaraciji o suverenitetu Ukrajine", rekao je on i naglasio da za Rusiju ključno pitanje ostaje pitanje statusa Krima i Donbasa, kao i prava stanovništva koji govori ruskim jezikom, i denacifikacija.

Kijev: Mi smo u ratu sa Rusijom

Ukrajina je danas ipak odbacila ruski predlog da postane "neutralna“ poput Švedske ili Austrije i umesto toga zatražila garancije da će međunarodne snage "sprečiti napade“ u budućnosti.

"Razumemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u procesu pregovora", rekao je Podoljak. "Ali Ukrajina je sada u direktnom ratu sa Rusijom", dodao je on.

"Kao rezultat toga, model može biti samo 'ukrajinski' i samo na osnovu pravno verifikovanih bezbednosnih garancija. I bez drugih modela ili opcija", dodao je on.

On je pozvao na pravno obavezujući bezbednosni sporazum, koji bi potpisali međunarodni partneri, koji "neće ostati po strani u slučaju napada na Ukrajinu, kao što to čine danas“.

Kraj rata za nekoliko nedelja?

Agencija Rojters prenela je ranije da su ukrajinski zvaničnici su ove nedelje izrazili nadu da bi rat mogao da se završi pre nego što se očekivalo – čak i za nekoliko nedelja – pošto se Moskva mirila sa nedostatkom svežih trupa za nastavak borbi.

Rojters navodi i da su tri nedelje od početka invazije ruske trupe zaustavljene pred Kijevom, pošto su pretrpele velike gubitke i nisu uspele da zauzmu nijedan od najvećih gradova Ukrajine u ratu.

Zelenski optimista

Razgovori dve strane trebalo bi da budu nastavljeni danas, nakon što su juče prekinuti, što obe strane sugerišu da znači da su ušli u ozbiljniju fazu.

"Sastanci se nastavljaju i, obavešten sam, pozicije tokom pregovora već zvuče realnije. Ali još je potrebno vreme da odluke budu u interesu Ukrajine“, rekao je ukrajinski predsednik Zelenski u video obraćanju preko noći.

U utorak je Zelenski nagovestio moguću rutu za kompromis, sugerišući da bi Ukrajina bila spremna da prihvati međunarodne bezbednosne garancije koje nisu ispunile njenu dugogodišnju nadu za potpuni prijem u NATO savez.

Držanje Ukrajine van NATO-a dugo je bio jedan od glavnih zahteva Rusije, u mesecima pre nego što je pokrenula ono što naziva "specijalnom operacijom“ za razoružavanje i "denacifikovanje“ Ukrajine.

Lavrov: Ima nade za kompromis

Pregovori Rusije i Ukrajine ne idu dobro, ali ima nade za kompromis, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da se ozbiljno razgovara o neutralnom statusu Ukrajine.

"Rukovodim se ocenama koje su dali naši pregovarači", rekao je on za RBC. "Kažu da pregovori nisu laki iz očitih razloga. Ali ipak, postoji određena nada za postizanje kompromisa", rekao je Lavrov.

On kaže da problemi nisu samo oko "neutralnosti i demilitarizacije Ukrajine" već i oko bezbednosti ljudi u istočnoj Ukrajini, gde su područja Donjecka i Luganska pod kontrolom pobunjenika.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track