NE PRISTAJU NA PONUDU Ukrajina ODBILA ruski predlog o neutralnosti po švedskom ili austrijskom modelu
Foto: AP

odbacili

NE PRISTAJU NA PONUDU Ukrajina ODBILA ruski predlog o neutralnosti po švedskom ili austrijskom modelu

Planeta -

Ukrajina je danas odbacila ruski predlog tokom mirovnih pregovora da postane neutralna poput Švedske ili Austrije i umesto toga zatražila garancije da će međunarodne snage ''sprečiti napade'' u budućnosti.

- Ukrajina je sada u direktnom ratu sa Rusijom. Kao rezultat toga, model može biti samo ''ukrajinski'' i samo na osnovu pravno verifikovanih bezbednosnih garancija, rekao je njen glavni pregovarač Mihail Podoljak u komentarima koje je objavila kancelarija predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi Dejli mejl.

On je pozvao na pravno obavezujući bezbednosni sporazum, koji bi potpisali međunarodni partneri, koji ''neće ostati po strani u slučaju napada na Ukrajinu, kao što to čine danas''.

Kremlj je ranije u sredu saopštio da se na pregovorima sa Kijevom razgovara o neutralnosti Ukrajine po čvedskom ili austrijskom modelu.

-Ovo je opcija o kojoj se sada razgovara i koja se može smatrati kompromisom, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegovi komentari usledili su nakon što je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da neutralnost zauzima centralno mesto u pregovorima i da su Moskva i Kijev ''blizu dogovora'' o formulaciji sporazuma o neutralnosti.

Juče je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da njegova zemlja mora da prihvati da neće postati članica NATO-a - izjava za koju se očekivalo da će utrti put za neku vrstu mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Dve strane su održale nekoliko rundi pregovora u cilju pronalaženja zajedničkog rešenja.

Kurir.rs

Bonus video:

00:44

ZELENSKI U PORUCI PORUČIO: Ništa nećete uzeti od Ukrajine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track