UKRAJINCI SE OGLASILI O PLANU 15 TAČAKA Glavni pregovarač Mihajlo Podoljak: To su u suštini ruski zahtevi!
Foto: AP/Sergei Guneyev, AP, Shutterstock

Ukrajina

UKRAJINCI SE OGLASILI O PLANU 15 TAČAKA Glavni pregovarač Mihajlo Podoljak: To su u suštini ruski zahtevi!

Planeta -

Fajnenšel Tajms je, pozivajući se na tri izvora rusko-ukrajinskih pregovora, rekao da su dve zemlje postigle značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 tačaka, uključujući prekid vatre i povlačenje Rusije ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja za svoje oružane snage.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak ubrzo je napisao na Tviteru o planu. „FT je objavio nacrt koji predstavlja zahteve ruske strane. Ništa više. Ukrajinska strana ima svoje stavove. Jedino što potvrđujemo u ovoj fazi su prekid vatre, povlačenje ruskih trupa i bezbednosne garancije iz niza zemlje“, rekao je Podoljak.

Kremlj kaže da je "prerano da se otkrije bilo koji od potencijalnih sporazuma" Fajnenšel tajms je pisao da bi predloženi sporazum uključivao odricanje Kijeva od svojih ambicija da se pridruži NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje. Takođe bi trebalo da uključi vojno-bezbednosne garancije saveznika kao što su Sjedinjene Države, Britanija i Turska, a Kijev bi trebalo da nastavi da zadrži svoju vojsku.

Ukrajinska prestonica takođe treba da obezbedi ravnopravnu upotrebu ruskog jezika u Ukrajini. Iako su Moskva i Kijev rekli da su postigli napredak u vezi sa uslovima sporazuma, ukrajinski zvaničnici su i dalje skeptični.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je „prerano otkrivati bilo kakve potencijalne sporazume između Moskve i Kijeva o rešavanju sukoba u Ukrajini“, navela je ruska državna novinska agencija RIA.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja