LAŽI, PROPAGANDA I PUSTE ŽELJE: Američki vojni ekspert objašnjava "sporo” napredovanje Rusije u Ukrajini
Foto: Printscreen/YouTube

vojna analiza

LAŽI, PROPAGANDA I PUSTE ŽELJE: Američki vojni ekspert objašnjava "sporo” napredovanje Rusije u Ukrajini

Planeta -

Propaganda na Zapadu stvorila je lažna očekivanja ukrajinskog uspeha, tvrdi penzionisani američki oficir

Rusija je u velikoj meri postigla svoj cilj neutralizacije ukrajinske vojske, ali zapadne vlade pogrešno veruju da namerni napredak osmišljen da se izbegnu civilne žrtve odražava slabost i šalju oružje da bi produžile borbe, tvrdi bivši najviši savetnik Pentagona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je od samog početka dao stroga naređenja da se izbegnu civilne žrtve i velika imovinska šteta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor za Grejzon.

Ovo je usporilo napredovanje Rusa "do tačke u kojoj je dalo lažnu nadu i Ukrajincima … ali su to ljudi na Zapadu iskoristili da pokušaju da ubede svet da je poraz u toku, dok je u stvari suprotno slučaj“, rekao je Mekgregor.

"Rat je, za sve namjere i svrhe, odlučen“, rekao je penzionisani pukovnik. "Cela operacija od prvog dana bila je usmerena na uništavanje ukrajinskih snaga. To je uglavnom završeno".

Ukrajinske jedinice koje su i dalje aktivne "su potpuno opkoljene, odsečene i izolovane u različitim gradovima“, uključujući čak 60.000 vojnika na granici sa Donjeckom, čije zalihe su do sada verovatno na izmaku, rekao je on.

Medijsko izveštavanje o borbama, međutim, ignoriše ovu realnost i daje sliku ruske vojske koja je "nesposobna” – prema rečima nekih američkih senatora – jer nije osvojila Kijev za samo nekoliko dana. Ovo zatim koriste kao argument zagovornici intervencije NATO-a i "zone zabranjenog leta“, ali i oni koji žele da pošalju više oružja u Kijev, rekao je Mekgregor.

"Veoma je očigledno da Vašington želi da se ovo nastavi što je duže moguće, u nadi da će Rusija biti poražena. Jednostavno ne vidim da se to dešava", rekao je Mekgregor.

Najveći problem trenutno je što "na Zapadu nema istine. Postoji želja i taj utisak o uspehu Ukrajinaca koji nije tačan", dodao je pukovnik. "Najveća laž koju sam čuo da se ponavlja na televiziji je da je ruskim trupama rečeno da namerno ubijaju ukrajinske civile. To je apsurdno, to je besmislica".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je u sredu od Kongresa SAD da pošalje borbene avione, rakete protivvazdušne odbrane i drugo oružje u Kijev, kao i da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi njegova vojska mogla da pobedi Rusiju. On je isti argument izneo kanadskim poslanicima u utorak.

Mekgregor, međutim, veruje da takve pošiljke neće imati efekta i da će odbijanje Zelenskog da pregovara o primirju samo dovesti do smrti više Ukrajinaca.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track