POSLE OPTUŽBI BAJDENA I AMERIKE: Da li je Vladimir Putin ratni zločinac i ko o tome odlučuje?
Foto: EPA YURI KOCHETKOV

rat u ukrajini

POSLE OPTUŽBI BAJDENA I AMERIKE: Da li je Vladimir Putin ratni zločinac i ko o tome odlučuje?

Planeta -


Bajden je Putina nazvao ratnim zločincem zbog napada na Ukrajinu.

Džo Bajden je u sredu nazvao Vladimira Putina "ratnim zločincem” zbog napada na Ukrajinu, gde su bombardovane bolnice i porodilišta.

Ali proglasiti nekoga ratnim zločincem nije tako jednostavno kao samo izgovoriti reči. Postoje određene definicije i procesi za utvrđivanje ko je ratni zločinac i kako treba da bude kažnjen. Asošijejted pres je napravio mali prikaz kako sve ovo funkcioniše:

Ko je ratni zločinac?

Termin se odnosi na svakoga ko krši skup pravila usvojenih od strane svetskih lidera poznatih kao pravo oružanog sukoba. Pravila određuju kako se zemlje ponašaju u vreme rata.

Ta pravila su modifikovana i proširena tokom prošlog veka, na osnovu Ženevskih konvencija dogovorenih nakon Drugog svetskog rata i protokola koji su naknadno dodati.

Pravila imaju za cilj da zaštite ljude koji ne učestvuju u borbama i one koji više ne mogu da se bore, uključujući civile kao što su lekari i medicinske sestre, ranjene vojnike i ratne zarobljenike. Ugovori i protokoli određuju ko može biti gađan i kojim oružjem. Određeno oružje je zabranjeno, uključujući hemijske ili biološke agense.

Koji konkretni zločini čine nekoga ratnim zločincem?

"Teška kršenja“ konvencija koja predstavljaju ratne zločine uključuju svesno ubijanje i obimno uništavanje i prisvajanje imovine koje nije opravdano vojnom nuždom. Ostali ratni zločini uključuju namerno gađanje civila, korištenje nesrazmerne sile, korišćenje živog štita i uzimanje talaca.

Međunarodni krivični sud (MKS) takođe se bavi zločinima protiv čovečnosti počinjenim u kontekstu "rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog protiv bilo kog civilnog stanovništva“. To uključuje ubistvo, istrebljenje, prisilno premeštanje, mučenje, silovanje i seksualno ropstvo.

Najverovatniji način na koji bi Putin mogao da bude definisan kao ratni zločinac je kroz široko priznatu pravnu doktrinu komandne odgovornosti. Ako komandanti naređuju ili znaju ili su u poziciji da znaju za zločine, a nisu učinili ništa da ih spreče, mogu se smatrati zakonskom odgovornim.

Koji su putevi ka pravdi?

Generalno, postoje četiri puta za istragu i utvrđivanje ratnih zločina, iako svaki od njih ima ograničenja. Jedan je preko MKS-a.

Druga opcija bi bila da UN svoj rad na istražnoj komisiji preda hibridnom međunarodnom tribunalu za ratne zločine da procesuira Putina.

Treće bi bilo stvaranje tribunala ili suda za suđenje Putinu od strane grupe zainteresovanih ili zainteresovanih država i grupa, kao što su NATO, EU i SAD. Primer su vojna suđenja u Nirnbergu nacistima.

Konačno, neke zemlje imaju svoje zakone za procesuiranje ratnih zločina. Nemačka, na primer, već istražuje Putina. SAD nemaju takav zakon, ali ministarstvo pravde ima odeljak koji se fokusira na dela uključujući međunarodni genocid, mučenje, regrutovanje dece vojnika i sakaćenje ženskih genitalija.

Gde bi Putin moglo da bude suđeno?

Ne zna se. Rusija ne priznaje jurisdikciju MKS-a i neće slati osumnjičene u sedište suda u Hagu u Holandiji. Ni SAD ne priznaju autoritet suda. Putinu bi se moglo suditi u zemlji koju odaberu UN ili konzorcijum zainteresovanih zemalja. Ali bi ga bilo teško dovesti tamo.

Da li su neki nacionalni lideri procesuirani u prošlosti?

Da. Od tribunala u Nirnbergu i Tokiju do novijih ad hoc saslušanja, lideri su procesuirani za svoje postupke u zemljama uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kambodžu i Ruandu.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track