BAJDEN NAZVAO PUTINA RATNIM ZLOČINCEM, PA MU ROGOZIN ODGOVORIO: Ko je zagovarao bombardovanje Beograda? VIDEO
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

direktno

BAJDEN NAZVAO PUTINA RATNIM ZLOČINCEM, PA MU ROGOZIN ODGOVORIO: Ko je zagovarao bombardovanje Beograda? VIDEO

Planeta -

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin je, odgovarajući na optužbe američkog predsednika Džoa Bajdena na račun Vladimira Putina da je ratni zločinac, upitao ko su pravi ratni zločinci.

- Možda bi Bajdena trebalo podsetiti ko je ratni zločinac? – napisao je šef državne korporacije na svom Telegram kanalu, prilažući uz objavu arhivski snimak na kome Bajden priznaje da je upravo on 1999. godine predložio bombardovanje Beograda i slanje pilota američkog vazduhoplovstva da ruše mostove na Dunavu, prenose RIA Novosti.

„Na ivici svog groba, ovaj krvavi starac mora da se seti svojih zverstava, hiljada civila koje je ubio“, zaključio je Rogozin. Preksinoć, Bajden je govoreći o Putinu, rekao da je „on ratni zločinac“.

Kremlj je odgovorio da „takvu retoriku šefa države, čije su bombe ubile stotine hiljada ljudi širom sveta, smatraju neprihvatljivom i neoprostivom“.

Godine 1999. oružani sukob između albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova i vojske i policije Srbije doveo je do bombardovanja Jugoslavije od strane NATO snaga.

Zapadne zemlje su započele vojnu operaciju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, tvrdeći da su jugoslovenske vlasti izvršile etničko čišćenje u autonomiji Kosova. Vazdušni napadi trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine i rezultirali su smrću preko 2,5 hiljada ljudi, uključujući 87 dece, i štetom od 100 milijardi dolara.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track