PROMENA POLITIKE? Centralna banka Rusije izdaje licencu za digitalnu imovinu Sberbanci
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

ekonomija

PROMENA POLITIKE? Centralna banka Rusije izdaje licencu za digitalnu imovinu Sberbanci

Planeta -

Za manje od dve nedelje nakon što je Centralna banka Rusije, ili CBR, ponovila svoj stav predlažući da se zabrani izdavanje, rudarenje i promet kriptovaluta u Rusiji, izgleda da je preispitala svoju politiku.

U saopštenju za javnost objavljenom u četvrtak, CBR je dodala najvećeg zajmodavca u zemlji, Sberbanku, u svoj registar operatera informacionog sistema za digitalnu finansijsku imovinu.

- Uključivanje u registar omogućava kompanijama da izdaju digitalna finansijska sredstva i razmenjuju ih između korisnika u okviru svojih platformi, navodi se u soapštenju CBR, a prenosi TASS.

Blokčejn platforma Sberbanke zasnovana je na tehnologiji distribuirane knjige, koja teoretski može da zaštiti od neovlašćenog pristupa informacijama, prenosi Cointelegraph.

Pravna lica Sberbanke uskoro će moći da izdaju digitalne finansijske izveštaje koji potvrđuju novčana potraživanja, da pribavljaju digitalna sredstva dodeljena u sistemu Sberbanke i da obavljaju kripto transakcije.

Direktor transacionog poslovanja Sberbanke Sergej Popov dao je sledeće primedbe u vezi sa razvojem.

- Iako smo još na početku rada sa digitalnom imovinom, shvatamo da je neophodan dalji razvoj kako bismo se prilagodili postojećem regulatornom okviru. Spremni smo da blisko sarađujemo sa regulatornim i izvršnim vlastima u ovom pravcu, rekao je on.

Kao državna banka, Sberbanka je bila na meti sankcija, poput onih koje je uveo Trezor Sjedinjenih Država, od početka rata između Rusije i Ukrajine.

Ranije ovog meseca, Sberbanka je napustila skoro sva evropska tržišta zbog sankcija koje je uvela Evropska unija.

Istovremeno, njene inostrane depozitne akcije su pale za preko 99 odsto na Londonskoj berzi, sa zaustavljenim trgovanjem, a poslednja kotirana cena iznosi 0,05 dolara po komadu.

Razorne sankcije nametnute Sberbanci zajedno sa očiglednim preokretom politike CBR-a prema kriptovalutama dovele su do spekulacija da bi digitalne valute mogle predstavljati ''put spasa'' za banku u problemima.

Međutim, stručnjaci ne veruju da sankcionisane finansijske institucije mogu da koriste kriptovalute da bi izbegle sankcije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track