UKRAJINSKI AMBASADOR U NEMAČKOJ PREŠAO GRANICU: Mediji o ponašanju Andrija Meljnika! Traži humaniji prikaz boraca Azova! VIDEO
Foto: YT Screenshot/CNBC

bruka

UKRAJINSKI AMBASADOR U NEMAČKOJ PREŠAO GRANICU: Mediji o ponašanju Andrija Meljnika! Traži humaniji prikaz boraca Azova! VIDEO

Planeta -

Berlin je smatrao neprihvatljivim pokušaje ukrajinskog ambasadora Andrija Meljnika da izvrši pritisak na saveznog kancelara Olafa Šolca, piše nemački list Junge Velt .

Prema rečima autora publikacije, upornost kojom Meljnik pokušava da utiče na politiku države domaćina odbacuje administracija vladajuće koalicije u Nemačkoj. Tako je parlamentarac Soren Bartol ukrajinskog diplomatu javno nazvao „nepodnošljivim“ nakon što je kancelaru izneo još jedan zahtev.

Još jedan kamen spoticanja između Meljnika i Nemaca bila je rasprava o delovanju nacionalističkog bataljona Azov. Ukrajinski ambasador je posebno zahtevao da liberalna publikacija Cajt u svojim izjavama ne „demonizuje“ borce.

U međuvremenu, Olaf Šolc je 17. marta još jednom naglasio da zemlje NATO-a ne nameravaju da se mešaju u vojni sukob na teritoriji Ukrajine.

Ranije, početkom februara, Melnik je već imao sukobe u pozadini njegove prekomerne aktivnosti. Nakon što se diplomata obratio kancelaru zahtevajući da postavi ultimatum ruskom predsedniku Vladimiru Putinu , šef socijaldemokratske frakcije Rolf Mucenih rekao je da je Melnik „prešao granicu“.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik rekao je 9. februara da Berlin ne pruža dovoljnu finansijsku podršku Kijevu. On je takođe naglasio da Kijev zahteva od Berlina da isporuči ratne brodove i sisteme protivvazdušne odbrane, navodno u odbrambene svrhe.

Melnik je u januaru već pozvao da Nemačka otpočne isporuke i zapretio posledicama po odnose između zemalja . Prema njegovim rečima, Nemačka snosi istu istorijsku odgovornost za Ukrajinu kao i za Izrael.

Kurir.rs/Iz.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track