PUTIN PRED PREPUNIM STADIONOM U MOSKVI NA 8. GODIŠNJICU PRIPAJANJA KRIMA Ovakvog jedinstva ruskog naroda odavno nije bilo! VIDEO
Foto: screenshot Telegram/Sputnik Srbija

DIREKTNA poruka

PUTIN PRED PREPUNIM STADIONOM U MOSKVI NA 8. GODIŠNJICU PRIPAJANJA KRIMA Ovakvog jedinstva ruskog naroda odavno nije bilo! VIDEO

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima Rusije povodom osme godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Na stadionu Lužnjiki u Moskvi, gde se ovim povodom održava praznični koncert okupilo se preko 95.000 ljudi, a još oko 100.000 je u neposrednoj okolini.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je sproveden u martu 2014. godine, kada se 96,77 odsto birača sa Krima i 95,6 odsto birača iz Sevastopolja izjasnilo za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

Prema rečima predsednika Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Putin je rekao i da je datum početka vojne operacije slučajno i datum rođenja čuvenog komandira Fjodora Ušakova koji nije izgubio nijednu bitku, te je citirao njegove reči: „Ove grmljavine idu u slavu Rusije“. „Tako je bilo tada, tako je i danas, tako će biti i zauvek“, zaključio je Putin.

Kijev je protiv svih ljudi na Donbasu, koji su bili protiv državnog prevrata u Ukrajini, organizovao kaznene vojne operacije, istakao je Putin. „I to nije bila samo jedna kaznena operacija, stavili su na njih blokadu, oni su bili izloženi sistematskim granatiranjem, bili su bombardovani“, kazao je. „To i jeste genocid. A motiv vojne operacije koju smo mi pokrenuli na Donbasu i u Ukrajini bio je da se taj genocid obustavi, da se prekine stradanje tih ljudi“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao i da je Rusija mnogo toga učinila kako bi oporavila Krim i Sevastopolj budući da je bilo neophodno izvući tu zemlju iz ponižavajućeg stanja dok je bila u sastavu Ukrajine.

„Trebalo je učiniti stvari koje nije moguće odmah primetiti. To su fundamentalne stvari – osigurati dotok gasa, električne energije, obnoviti saobraćajnu infrastrukturu, sazidati nove puteve, magistrale i mostove“, naglasio je.

„Mi znamo kako postupati dalje, kako ići dalje, na račun čega. Mi ćemo obavezno realizovati sve planove“, istakao je Putin pred punim stadionom.

Kada je reč o Donbasu, Putin je rekao da je protiv stanovništva tog dela Ukrajine bio sprovođen genocid, a cilj vojne operacije je da se to obustavi.

On je ujedno i citirao Sveto pismo rekavši da „nema veće ljubavi od te da neko dušu svoju da za prijatelje svoje“. Kako je rekao, ruski vojnici čuvaju jedan drugog, takvog jedinstva kod ruskog naroda nije bilo odavno.

Govoreći o Krimu, Putin je rekao da su građani poluostrva želeli da žive u svojoj zemlji, u svojoj istorijskoj domovini, u Rusiji.

„Na svojoj zemlji, da dele istu sudbinu – tako su verovatno mislili svi oni koji su išli na referendum na Krimu i u Sevastopolju 18. marta 2014. godine. Oni su živeli i žive na svojoj zemlji. I hteli su da dele svoju sudbinu sa istorijskom domovinom, sa Rusijom. Oni su imali na to puno pravo i dostigli su svoje ciljeve“, kazao je Putin.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track