UZAVRELA ATMOSFERA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Međusobne optužbe Rusije i Amerike o BIOLOŠKOM ORUŽJU! Kina traži konkretne odgovore!
Foto: Profimedia / Lev Radin

u krug

UZAVRELA ATMOSFERA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Međusobne optužbe Rusije i Amerike o BIOLOŠKOM ORUŽJU! Kina traži konkretne odgovore!

Planeta -

Grupa od šest zemalja optužila je danas Moskvu da koristi Savet bezbednosti za širenje propagande i opravdavanje svog ničim izazvanog napada na Ukrajinu.

Na sastanku je trebalo da se glasa o ruskom nacrtu rezolucije o humanitarnoj pomoći Ukrajini, koja je naširoko kritikovana zbog toga što ne pominje invaziju Moskve na svog suseda, ali je umesto toga Rusija ponovo iznela optužbe o umešanosti SAD u aktivnosti biološkog rata, koje su više puta negirali i Vašington i Kijev.

S druge strane, kineski ambasador Džang Jun je rekao da svaka informacija o mora da izazove zabrinutost i skrene pažnju međunarodne zajednice, kako bi se izbegla nepopravljiva šteta.

Šest zemalja: SAD, Velika Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška, izdale su zajedničko saopštenje neposredno pre sednice saveta u kome su navele da je Rusija sazvala sednicu sa ciljem "da se otkloni odgovornost Moskve za rat i humanitarnu katastrofu koju je izazvala", preneo je AP.

Naglasili su da Rusija već dugo razvija program biološkog oružja kršeći međunarodno pravo i da ima dobro dokumentovanu istoriju upotrebe hemijskog oružja, a ne Ukrajina.

"Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje - ni blizu granice sa Rusijom, ni bilo gde", rekla je ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild.

Ona je dodala da je takođe moguće da Rusija možda planira upotrebu hemijskog ili biološkog oružja protiv ukrajinskog naroda.

Kineski ambasador Džang Jun je rekao da države uključene u biološke programe u Ukrajini moraju da daju odgovore na pitanja koja je postavila Rusija, preneo je TASS.

"Svaka informacija o vojno-biološkim aktivnostima mora da izazove zabrinutost i da skrene pažnju međunarodne zajednice, kako bi se izbegla nenadoknadiva šteta. U tom pogledu, strane moraju da pokažu odgovoran pristup", rekao je on.

Dodao je da je Rusija je predstavila nove dokumente i da "zainteresovane strane moraju da odgovaraju na pitanja i daju pravovremena i sveobuhvatna objašnjenja kako bi se otklonile sumnje međunarodne zajednice".

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja je na početku sastanka izjavio da je Rusija dobila nove informacije o radu ukrajinskih bioloških laboratorija sa opasnim virusima i da su SAD upravljale tim aktivnostima i finansirale ih.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Lev Radin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track