IMAJU JEDNU OD NAJVEĆIH I NAJMOĆNIJIH ORUŽANIH SNAGA: Koje su vojne greške Rusije tokom invazije na Ukrajinu?
Foto: Profimedia, EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

analiza bbc-ja

IMAJU JEDNU OD NAJVEĆIH I NAJMOĆNIJIH ORUŽANIH SNAGA: Koje su vojne greške Rusije tokom invazije na Ukrajinu?

Planeta -

Rusija ima jednu od najvećih i najmoćnijih oružanih snaga na svetu, ali to nije bilo očigledno u njenoj početnoj invaziji na Ukrajinu. Mnogi vojni analitičari na Zapadu bili su iznenađeni njenim dosadašnjim učinkom na bojnom polju, a jedan ga je opisao kao ''tmurno''.

Pogrešne pretpostavke

Prva greška Rusije bila je potcenjivanje snage otpora i sposobnosti manjih oružanih snaga Ukrajine. Rusija ima godišnji budžet za odbranu od više od 60 milijardi dolara, u poređenju sa potrošnjom Ukrajine koja je nešto više od 4 milijarde dolara. U isto vreme, Rusija, i mnogi drugi, izgleda da su precenili sopstvene vojne snage, prenosi BBC.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krenuo u ambiciozan program modernizacije svoje vojske, a možda je i on poverovao u sopstvenu reklamu.

Visoki britanski vojni zvaničnik rekao je da je veći deo ruskih investicija potrošen na njen ogroman nuklearni arsenal i eksperimentisanje, uključujući razvoj novog oružja kao što su hipersonične rakete.

Rusija je navodno napravila najnapredniji tenk na svetu - T-14 Armata.

ruska vojna parada, 0609745835, T-14 Armata tenk
foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia

Ali iako je on viđen na moskovskoj Paradi pobede na Crvenom trgu, nestao je u borbi. Većina onoga što je Rusija postavila su stariji tenkovi T-72, ​​oklopni transporteri, artiljerija i raketni bacači.

Na početku invazije Rusija je imala jasnu prednost u vazduhu, jer je borbeni avion koji se kretao blizu granice brojčano nadmašio ukrajinske vazdušne snage za više od tri prema jedan.

Većina vojnih analitičara pretpostavljala je da će invazijska sila brzo steći superiornost u vazduhu, ali nije, navodi BBC.

Ukrajinska protiv vazdušna odbrana se i dalje pokazuje efikasnom, ograničavajući rusku sposobnost manevrisanja. Moskva je takođe pretpostavila da će njene specijalne snage igrati važnu ulogu, pomažući da se zada brz, odlučujući udarac.

Visoki zapadni obaveštajni zvaničnik rekao je za BBC da Rusija misli da bi mogla da rasporedi lakše jedinice, kao što su Specnaz i VDV padobranci, "da eliminiše mali broj branilaca i to bi bilo to".

Ali u prvih nekoliko dana njihov helikopterski napad na aerodrom Gostomel, nedaleko od Kijeva, odbijen je, uskraćujući Rusiji vazdušni most za dovođenje trupa, opreme i zaliha.

Umesto toga, Rusija je morala da transportuje svoje zalihe uglavnom drumskim putem.

Ovo je stvorilo saobraćajne gužve i tačke gušenja koje su laka meta za ukrajinske snage za zasedu.

Neki teški oklopi su sleteli sa puta, samo da bi se zaglavili u blatu, pojačavajući sliku vojske koja je "zaglavila". U međuvremenu, ruska duga oklopna kolona sa severa koju su zauzeli sateliti još uvek nije uspela da opkoli Kijev.

Najznačajniji napredak je došao sa juga, gde je bio u mogućnosti da koristi železničke linije za snabdevanje svojih snaga. Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za BBC da su snage predsednika Putina ''izgubile zamah''.

Gubici i nizak moral

Rusija je prikupila snage od oko 190.000 vojnika za ovu invaziju i većina njih je već aktivna u invaziji. Ali oni su već izgubili oko 10 odsto te snage.

Ne postoje pouzdani podaci o razmerama ruskih ili ukrajinskih gubitaka.

Ukrajina tvrdi da je ubila 14.000 ruskih vojnika, iako SAD procenjuju da je to verovatno polovina tog broja. Zapadni zvaničnici kažu da takođe postoje dokazi o opadanju morala među ruskim borcima, a jedan je rekao da je bio ''veoma, veoma, nizak''. Drugi je rekao da su trupe "hladne, umorne i gladne" jer su već nedeljama čekale u snegu u Belorusiji i Rusiji pre nego što su dobile naređenje za invaziju.

Rusija je već bila prinuđena da traži dodatne trupe kako bi nadoknadila svoje gubitke, uključujući premeštanje rezervnih jedinica sa istoka zemlje i Jermenije.

Zapadni zvaničnici veruju da je takođe ''velika verovatnoća'' da će se strani vojnici iz Sirije uskoro pridružiti borbi, zajedno sa plaćenicima iz njene tajne Vagnerove grupe.

Snabdevanje i logistika

Rusija se mučila sa osnovama. Postoji stara vojna izreka da amateri pričaju o taktici dok profesionalci uče logistiku, piše BBC.

Postoje dokazi da Rusija tome nije posvetila dovoljno pažnje. Kolone oklopnih vozila ostale su bez goriva, hrane i municije.

Vozila su se pokvarila, ostavljena su i napuštena, a zatim odvučena ukrajinskim traktorima.

Zapadni zvaničnici takođe veruju da Rusiji možda ponestaje neke municije. Već je ispaljeno između 850 i 900 precizne municije dugog dometa, uključujući krstareće rakete, koje je teže zameniti od nevođenog oružja.

Američki zvaničnici su upozorili da se Rusija obratila Kini da pomogne u rešavanju nekih od njenih nedostataka u naoružanju.

Nasuprot tome, postojao je stalan priliv oružja koje je isporučio Zapad u Ukrajinu, što je podstaklo njen moral.

SAD su upravo objavile da će obezbediti dodatnih 800 miliona dolara podrške za odbranu. Pored više protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa, očekuje se da će uključiti i mali dron "kamikaze" razvijen u SAD-u koji se može nositi u rancu pre nego što bude lansiran.

Zapadni zvaničnici i dalje upozoravaju da bi predsednik Vladimir Putin mogao da ''udvostruči napade“. Kažu da on još uvek ima dovoljno kapaciteta da bombarduje ukrajinske gradove ''značajno vreme''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track