09:24

Bjelajac i Rašeta o odnosima svetskih sila POLITIČKI MANEVAR POSTAJE SVE UŽI

Kina gleda kako da je ne uvuku u sukob

KINESKA POZICIJA U UKRAJINSKOJ KRIZI BIĆE ŠIZOFRENA Bjelajac i Rašeta o odnosima svetskih sila POLITIČKI MANEVAR POSTAJE SVE UŽI

Planeta -

Povodom ukrajinske krize za jutarnji program Kurir televizije sa voditeljkom Oljom Lazarević razgovarali su istoričar Mile Bjelajac i Dragoslav Rašeta, analitičar iz organizacije Novi treći put.

Bjelajac i Rašeta
foto: Kurir Televizija

- Ako sledimo ono što je zapadna analitika upozoravala još krajem, ih godina, da je širenje NATO-a i to posebno u vreme Klintona, na šta je upozoravano. Rusija je zbog svojih nacionalnih interesa postavila te crvene linije. Postavila je crvene linije, a čim postavite crvenu liniju morate da branite kredibilitet velike sile. Ovo je ta Rusiju nevoljna iznuda, odluka je real-politička, zato što je u vreme Obamine vlade bilo tačno prstom upereno u Sevastopolj i Krim, kao buduću NATO bazu. Putin to nije smeo da dozvoli - rekao je istoričar Mile Bjelajac.

Bjelajac i Rašeta
foto: Kurir Televizija

Dragoslav Rašeta analitičar iz organizacije Novi treći put rekao da NATO vrši pritisak i na Rusiju, i na Kinu.

- Rusija i Kina imaju blizak odnos od 1991, do dan danas, naročito dostiže vrhunac 2014. godine. Obe zemlje su shvatile da pritisak NATO koji postoji na Rusiju, postoji i na Kinu i njenoj pozociji na Indo-Pacifiku. Kina pokušava da zadrži poziciju zabrinutog posmatrača- rekao je Dragoslav Rašeta, analitičar iz organizacije Novi treći put.

Voditeljku jutarnjeg programa Kurir televizije zanimali su odnosi između Rusije i Kine, ali i odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

- Amerika pokušava da suzi prostor za politički manevar., koji i postaje sve uži. Juče sam prvi put i video da su kineski državni mediji izveštavali o ratnim zločinima Rusije, ne samo svojoj spoljašnjoj publici, već i unutrašnjoj, što pokazuje, ne bih rekao neko premeštanje ili otopljavanje odnosa. već da Kina ne želi da bude unučena u ovaj ekonomskli ponor i političku izolaciju, koja očekuje Rusiju. Konvencionalna pobeda Rusije i dalje je moguća, ali moramo da vidimo kako će se ti politički ciljevi ostvariti, a da Rusija ne postane odmetnička država, poput Severne Koreje, Eritreje ili Sirije. Kina će gledati da se distancira, ali neće dozvoliti da strateško partnerstvo propadne. Ovo je najbitnija godina za kineskog predsednika Sija i on će na jesen tražiti treći ili doživotni mandat. Kina ima svoje probleme, treba joj stabilnost - rekao je Dragoslav Rašeta, analitičar iz organizacije Novi treći put.

Bjelajac i Rašeta
foto: Kurir Televizija

- Ta naivnost koju je Rusija prema Kini imala 2014. godine je nestala. Kineska pozicija će biti šizofrena. Bilo koje pomeranje Kini je ka Zapadu. Kina sarađuje sa Vijatnamom i Kandaom, nego sa Rusijom - dodao je Rašeta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:13

Stručnjaci tvrde da rat ulazi u opasnu fazu DRON U ZAGREBU POKAZAO DA NIKO NIJE DALEKO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track