PUTIN JE ŽIVEO LEPO U NEMAČKOJ, A ONDA SE SVE SRUŠILO! Bivši agent KGB o predsedniku Rusije: On ima san - VELIKU RUSIJU!
Foto: Twitter video prtscr / RT

Džek Barski, bivši agent ruske tajne službe

PUTIN JE ŽIVEO LEPO U NEMAČKOJ, A ONDA SE SVE SRUŠILO! Bivši agent KGB o predsedniku Rusije: On ima san - VELIKU RUSIJU!

Planeta -

Bio je pripadnik jedne od najmoćnijih organizacija, živio lepim životom u Istočnoj Nemačkoj, a onda se sve srušilo i morao je da brani svoj položaj, a bio je potpuno bespomoćan

Ruski predsednik Vladimir Putin se verovatno oseća kao da je zarobljen u ovoj situaciji i, bez obzira na to što izjavljuje, ne može jednostavno da se pretvara da je sve u redu sa Ukrajinom jer su njegove trupe u toliko dana invazije propustile zauzimanje Kijeva.

To smatra Džek Barski, bivši agent ruske tajne službe KGB i autor knjige "Veliko sakrivanje: Moj tajni život i zamršene veze KGB-ovog špijuna u Americi".

Kako piše CBS, on je rođen u Istočnoj Nemačkoj pa je onda regrutovan od strane KGB-a kako bi tokom Hladnog rata špijunirao SAD. Posle raspada Sovjetskog saveza ostao da živi u SAD-u, ali brzo je otkriveno da je ruski agent "spavač", pa je počeo da sarađuje s američkim obaveštajnim službama.

Danas kaže kako veruje da je pad Berlinskog zida 1989. bio formativni trenutak za Putina, koji je tada bio oficir KGB-a.

- Bio je pripadnik jedne od najmoćnijih organizacija, živio lepim životom u Istočnoj Nemačkoj, a onda se sve srušilo i morao je da brani svoj položaj, a bio je potpuno bespomoćan. Mislim da je to ostavilo veliki trag na njegovoj ličnosti i motivisalo ga je da se ponovno izgradi, ne nužno Sovjetski Savez, ali Velika Rusija. O tome sanja - kaže Barski.

Ističe kako je Putin odlučio da vlada čvrstom rukom, a sve dok pod kontrolom drži uzak krug svojih saradnika, nema razloga da se ičega plaši. Spominjao se i scenario vojnog puča, ali Barski kaže kako je to dugoročno moguć scenario, ali je trenutno Putin vrlo dobro zaštićen.

- Dugoročno se, to je istina, može naći u problemu ako se rat ovako nastavi, ako ruski vojnici nastave ginuti na ratištu. Tada bi mu se mogao ponoviti Avganistan 1979. Tada su Sovjetske trupe ušle u tu zemlju, svrgnule avganistansku vlast i započele sukob s mudžahedinima koji je trajao gotovo celu deceniju i bio je uvod u raspad Sovjetskog saveza. Tako bi i rat u Ukrajini mogao biti uvod u pad Putinove diktature - smatra Barski.

Kurir.rs/Espreso

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja