RUSKA VOJSKA PRODIRE U MARIJUPOLJ? Trenutno ne postoji vojno rešenje za Marijupolj, grad navodno zbrisan sa lica zemlje
Foto: EPA / Donetsk Regional Civil-Military

rat

RUSKA VOJSKA PRODIRE U MARIJUPOLJ? Trenutno ne postoji vojno rešenje za Marijupolj, grad navodno zbrisan sa lica zemlje

Planeta -

Ruske snage danas su se približile opkoljenom Marijupolju.

Sukobi su doveli do zatvaranja i velikih oštećenja na čeličani Azov, a lokalne vlasti traže dodatnu pomoć zapadnih zemalja.

Pad Marijupolja, smatraju analitičari, označio bi veliki napredak za Ruse koji bi tako povezali Krim sa teritorijima koje drže ruski separatisti.

“Umiru deca, starci. Grad je uništen i zbrisan je s lica zemlje”, rekao je marijupoljski policajac Mihail Veršnin s ulice pune ruševina u videu upućenom zapadnim čelnicima čiju je autentičnost potvrdio Asošijeted pres.

"Obećali ste da će biti pomoći, dajte nam tu pomoć. Bajden, Makron, vi ste velike vođe. Budite to do kraja", poručio je policajac.

"Jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi je uništena", rekao je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič objasnio je da se najbliže snage, koje bi mogle da pomognu Marijupolju, bore s ruskom vojskom ili su pak predaleko. "Trenutno ne postoji vojno rešenje za Marijupolj", smatra Arestovič.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija pokušava da izgladni stanovnike ukrajinskih gradova kako bi se pokorili, ali je istakao da će nastavak rata dovesti do velikih posledica i za Rusiju.

Ujedno je ponovno pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina na sastanak kako bi se krvoproliće zaustavilo.

"Došlo je vreme za obnovu teritorijalnog integriteta i pravde Ukrajine, inače će troškovi Rusije biti toliko visoki da narednih nekoliko generacija neće moći ponovno da se uzdigne", rekao je Zelenski.

Agencija AP navodi da procene o broju poginulih ruskih vojnika variraju, ali da čak i najniže brojke govore o hiljadama. Rusija se prvi i jedini put oglasila tim povodom pre dve nedelje rekavši da je u borbama u Ukrajini poginulo 500 vojnika.

Inače, Rusija je danas prvi put iskoristila hipersoničnu raketu kojom su, kako su naveli, uništili podzemno skladište u kojem su se nalazili ukrajinski projektili i protivazdušna municija na zapadu Ukrajine.

Kinžal, kako glasi naziv te hipersonične rakete koju nose borbeni avioni MiG-31, prema ruskim izveštajima imaju domet do 2000 kilometara i lete deset puta većom brzinom od zvuka, naveo je AP.

Agencija prenosi izjave Ukrajinke Irine koja je danas čekala ukrcavanje u autobus u trijažnom centru u blizini moldavsko-ukrajinske granice.

Odlučila je da napusti dom u Nikolajevu nakon što je jaka eksplozija potresla zidove i probudila njenu kćer. "Možete li zamisliti strah koji sam doživela, ne za mene nego za svoje dete", rekla je ona.

Napade su danas pretrpjela i kijevska predgrađa, objavile su lokalne vlasti, poručivši da je Slavutič, koji se nalazi 165 kilometara severno od glavnog grada, "potpuno izolovan".

U petak, u Makarivu, gradu udaljenom pedesetak kilometara od Kijeva, sedam osoba je poginulo, a pet ranjeno u minobacačkom napadu, objavila je kijevska policija i dodala da su u napadima uništene kuće i oštećene zgrade.

Guverner regije Zaporožja Oleksandr Staruk najavio je policijski čas od 38 sati nakon što je juče u dva raketna napada poginulo 9 osoba.

Ukrajinska policija objavila je i da je ruska vojska u poslednja 24 sata pucala na osam gradova i sela u Donjecku. Pogođeni su škola, muzej i trgovački centar, pri čemu je ubijeno i ranjeno desetak civila, a oštećeno najmanje 37 stambenih zgrada.

U zapadnom gradu Lavovu, koji je juče pogođen ruskim projektilima, vojni veterani obučavali su desetine civila kako da rukuju vatrenim oružjem i granatama.

“Teško je jer imam jako slabe ruke, ali mogu ja toi”, rekla je 22-godišnja Katarina Iščenko.

Rusija, pak, tvrdi da ukrajinske snage neselektivno granatiranju Donbas, ali i da koriste civile kao živi štit i ne koriste humanitarne koridore koji su uspostavljeni za izvlačenje civila iz ratom zahvaćenih područja.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track