LEKAR POZIVA NA KASTRIRANJE RANJENIH VOJNIKA?! Oni su bubašvabe i nemaju prava da se razmnožavaju
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

LEKAR POZIVA NA KASTRIRANJE RANJENIH VOJNIKA?! Oni su bubašvabe i nemaju prava da se razmnožavaju

Planeta -

Rat ume da izvuče najgore u ljudima.

Ukrajinski lekar, načelnik ukrajinske Mobilne bolnice Genadi Druzenko pozvao je na kastriranje ranjenih ruskih vojnika jer su, kako je rekao, oni bubašvabe koje ne zaslužuju pravo da se razmnožavaju.

Druzenko je komandant ukrajinske dobrovoljačke medicinske jedinice i na nacionalnoj televiziji Ukrajina 24, kritikovao je Ameriku zbog nespremnosti da zarate sa Rusijom zbog Ukrajine, da bi onda osuo paljbu po ruskoj vojsci.

"Verujte mi, vojna oprema [ruskog predsednika Vladimira] Putina dobro gori. Leševi 'putinoida' možda smrde, ali su ionako ništavni", rekao je Druzenko, inače advokat specijalizovan za ustavno pravo koji se dobrovoljno prijavio da radi kao medicinar na ratištu.

Druzenko je rekao da se tokom sukoba odstupio od principa koji zahteva da se povređeni neprijateljski borac tretira kao običan pacijent. "Dao sam svojim doktorima... veoma strog nalog da kastriraju sve muškarce, jer su oni bubašvabe a ne ljudi", rekao je on.

Kako prenose Raša tudej, Sputnik i drugi ruski mediji, poručio je i da će ruski ratni zarobljenici "umreti u velikom broju" kako bi se preživeli Rusi sa užasom sećali Ukrajine "kao što su Nemci pamtili Staljingrad".

U ovom trenutku, voditelji su prekinuli intervju, navodeći da će ruski vojnici "snositi odgovornost", a Jutjub je u ponedeljak blokirao ceo snimak intervjua koji je privukao pažnju javnosti. Rusija je pokrenula krivičnu istragu zbog pretnji.

Ukrajina je od početka rata forsirala narativ da se prema zarobljenim ruskim vojnicima odnosi sa poštovanjem i u skladu sa pravilima ratovanja, pa čak su i tvrdili da ih vraćaju kući majkama - nakon što bi se javno pokajali na televiziji.

Druzenko je na čelu Prve dobrovoljačke mobilne bolnice Pirogov, jedinice civilnih medicinara koja pruža usluge ukrajinskim trupama od 2014. godine, kada su vlasti u Kijevu nakon državnog udara poslale ukrajinsku vojsku da uguši pobunu u istočnoj Ukrajini. On je poznata ličnost kod kuće i dobio je brojne nagrade za svoj rad od Ministarstva odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tečno govori engleski i rado daje intervjue zapadnim medijima zbog čega su CNN i Njujork post njegovu jedinicu nazvali "medicinskim anđelima".

Pre rata, Druzenko je radio u raznim zapadnim institucijama, služeći kao regionalni direktor za projekat koji je finansirao USAID u Ukrajini početkom 2010ih.Takođe je radio kao istraživač u Međunarodnom centru za naučnike Vudro Vilson u SAD od 2009. do 2010. i na Institutu Maks Plank u Nemačkoj 2010. godine.

Tokom intervjua za ukrajinsku TV, Druzenko je rekao i da njegova jedinica ima "vojno krilo“ sastavljeno od bivših komandosa. "Mi svoje lečimo, a njihove pretvaramo u đubrivo. Nezvani gosti nikada nisu bili dobrodošli na ovom tlu“, rekao je on. Tvrdio je da su mu Amerikanci govorili da su ljubomorni na Ukrajinu jer se "plaše da se bore protiv Rusa".

Ranije u martu, Amnesti internešenel pozvao je ukrajinsku vladu da zaštiti ruske ratne zarobljenike od javnog ponižavanja, u skladu sa Trećom Ženevskom konvencijom. Njeno saopštenje je objavljeno kao odgovor na brojne video snimke zatvorenika na društvenim mrežama i na politiku Kijeva da ih dovodi na konferencije za štampu da govore o njihovoj ulozi u ruskoj ofanzivi i da mole svoju porodicu kod kuće da je ne podržavaju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Bonus video:

00:42

Potresan snimak! Ukrajina: Plamen odneo sve, vatrogasci se jedva izborili sa ovom pretnjom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track