RUSKI FSB TRAŽI TRENUTNU ZABRANU FEJSBUKA I INSTAGRAMA: Delovanje Mete upereno je protiv Rusije i njenih oružanih snaga
Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

ukrajina

RUSKI FSB TRAŽI TRENUTNU ZABRANU FEJSBUKA I INSTAGRAMA: Delovanje Mete upereno je protiv Rusije i njenih oružanih snaga

Planeta -

Ruska služba bezbednosti (FSB) zatražila je danas "trenutnu" zabranu Fejsbuka i Instagrama.

"Delovanje Mete (matične kuće Fejsbuka i Instagrama) upereno je protiv Rusije i njezinih oružanih snaga. Tražimo njenu zabranu i trenutnu primenu te mere", rekao je na saslušanju potparol FSB-a Igor Kovaljevski, prenosi novinska agencija Interfaks.

I državni tužilac je zatražio zabranu Mete "zbog očiglednih znakova ekstremističkog delovanja", ali je zatražio da se iz te zabrane izuzme aplikacija za razmenu poruka Vats ap, takođe u vlasništvu Mete.

Rusko državno tužilaštvo je 11. marta zatražilo da se Meta označi ekstremističkom organizacijom, čime bi se omogućila zabrana svih aktivnosti kompanije u Rusiji.

Zahtev je upućen nakon odluke matične kuće Fejsbuka da ublaži pravila u pogledu govora mržnje protiv ruske vojske i državnog vrha zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Državno tužilaštvo je ocenilo da Meta opravdava "terorističko delovanje" i podstiče na "mržnju i na neprijateljstvo" prema Rusima.

Ruska novinska agencija TASS prenosi da je predstavnik Mete izjavio na sudu da je kompanija nakon toga izmenila svoja pravila kako bi sprečila "rusofobiju i pozive na nasilje".

Instagram, Fejsbuk i Tviter već su blokirani u Rusiji, gde im je gotovo onemogućen pristup, osim putem privatne virtualne mreže VPN-a.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ruska vlast je znatno pooštrila nadzor nad informacijama na internetu.

Prošle sedmice, telekomunikacioni regulator Roskomnadzor optužio je američku kompaniju Gugl i njegov videoservis JuTjub za terorističko delovanje, što je prva etapa prema mogućoj zabrani.

Sa druge strane, rad ruskih medija na društvenim mrežama znatno je otežan zabranama i blokadama uvedenim zbog protivljenja ruskoj invaziji na Ukrajinu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track