ZELENSKI U OBRAĆANJU KNESETU UPOREDIO RUSKU INVAZIJU I HOLOKAUST! Izraelski premijer: To je zabranjeno poređenje!
Foto: EPA, Printscreen/Facebook

jasno

ZELENSKI U OBRAĆANJU KNESETU UPOREDIO RUSKU INVAZIJU I HOLOKAUST! Izraelski premijer: To je zabranjeno poređenje!

Planeta -

Izraelski premijer Naftali Benet odbacio je poređenje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ruske invazije sa nacističkim genocidom.

Na pitanje na konferenciji za novinare u ponedeljak da reaguje na komentare Zelenskog, Benet je rekao da razume da je Zelenski „lider koji se bori za život svoje zemlje“, ali da „ja lično verujem da je zabranjeno poistovećivati holokaust sa bilo čim “, objavio je izraelski list Haarec.

Njegovi komentari usledili su dan nakon što je ukrajinski predsednik, koji je takođe Jevrej, zamolio izraelske zakonodavce da pojačaju napore da pomognu njegovoj zemlji da se bori protiv Rusije.

„Zašto se Izrael uzdržao od sankcija Rusiji? Izrael treba da da odgovore na ova pitanja i posle toga da živi sa njima“, rekao je Zelenski.

On je takođe zatražio od Izraela da pošalje svoj protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola u Ukrajinu kako bi pomogao u zaštiti njenih građana od ruskog granatiranja koje je opustošilo delove zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokušao je da opravda svoju invaziju rekavši da Moskva mora da interveniše kako bi „denacifikovala” Ukrajinu.

Izraelska vlada je ostala oprezna dok pokušava da služi kao posrednik u ratu između Rusije i Ukrajine.

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid rekao je posle govora Zelenskog da to neće postati „put da se zaobiđu sankcije koje su Rusiji uvele SAD i druge zapadne zemlje“.

„Nastavićemo da pomažemo ukrajinskom narodu koliko god možemo i nikada nećemo okrenuti leđa nevolji ljudi koji poznaju užase rata“, rekao je Lapid.

Iako je zemlja isporučila pomoć Ukrajini, ona je odbila zahteve da obezbedi oružje ili uvede sankcije Rusiji ili njenim oligarsima, primetio je Asošiejted pres.

Zelenski je u nedelju sugerisao da bi Jerusalim mogao da bude mesto budućih mirovnih pregovora sa Rusijom.

Međutim, Benet je dodao da ostaju velike praznine između dve strane.

„Još je dug put do toga, jer... postoji nekoliko spornih pitanja, od kojih su neka fundamentalna“, rekao je Benet tokom govora, prenosi Rojters.

Kurir.rs/Hill

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track