BUK M3 VIKING STIGAO U UKRAJINU Ruska vojska krenula u obračun sa ukrajinskim dronovima BAJRAKTAR TB-2! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Novine u ratovanju

BUK M3 VIKING STIGAO U UKRAJINU Ruska vojska krenula u obračun sa ukrajinskim dronovima BAJRAKTAR TB-2! VIDEO

Planeta -

Slike uništenih samohodnih PVO sistema Buk-M1 su obeležili ovaj rat u Ukrajini. Interesantno je da je većinu uništila bespilotna letelica Bajraktar TB-2 u marševskom poretku ili dok su bili zaustavljeni radi odmora.

To je bio znak da nešto nevalja. Mnogi su mislili da je u pitanju loš raketni sistem. Međutim, pre bi moglo se reći da je u pitanju loša obuka, rezervisti ili regruti.

Sergej Ovčarenko, Ukrajina, Rusija, rat, Ukrajinska kriza
foto: Printscreen/Twitter

Zbog serije gubitaka, pre svega učestalih napada na konvoje, ruska vojska je odličila da pruži efikasniju PVO zaštitu, pa je u Ukrajinu uvela prvu bateriju PVO modifikovanog sistema BUK-M3 Viking.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se baterija koja je pokrivala dejstva jednica, trupa, logističkih kolona motornih vozila pre svega u Černigovskoj oblasti.

Buk M-3 zvani Viking, predstavlja modernizovanu verziju popularnog samohodnog PVO sistema BUK-M2. U pitanju je PVO sistem srednjeg dometa koji za razliku od verzija M1 i M2 sadrži novu elektroniku i novu raketu fabrički zapakovanu u kontejner.

Modifikaciju ovog sistema razvila je kompanija Almaz-Antej čuveni proizvođač sistema S-300 i S-400. Modifikacija M2 u verziju M3 obuhvatila je: novi digitalni računar, sistem za brzu razmenu podataka, televizijsko-termalni nišan umesto teleoptičkog koji su imali prethodni modeli.

Sergej Ovčarenko, Ukrajina, Rusija, rat, Ukrajinska kriza
foto: Printscreen/Twitter

Baterija sistema BUK M-3 može da prati i gađa 36 ciljeva, dok njegova napredna verzija M 3 sa raketom 9R31M sposobna je da obara sve postojeće leteće ciljeve od dronova, preko helikoptera do aviona. Takođe sa verzijom M 3 moguće je obarati i visokomanervabilne ciljeve poput krastarećih raketa u uslovima jakog elektronskog ometanja.

BUK M3 može da gađa sve ciljeve iznad kopna i mora zbog svoje sposobnosti vertikalnog lansiranja .

Baterija raketnog sistema BUK-M3 Viking sastoji se od dva vozila TELAR 9A317M (lanser i radar) i jednog vozila TEL 9A316M (lanser . TELAR je zasnovan na oklopnoj šasiji sa gusenicom GM-569, nosi šest projektila spremnih za ispaljivanje postavljenih na kupolu koja se okreće u krugu od 360 stepeni. Kupola Buk-M3 TELAR uključuje radar za upravljanje vatrom na prednjoj strani i lanser sa šest raketa spremnih za lasniranje.

Buk-M3 sa novom kupolom lansera opremljena je sa dva reda od po tri raketna kontejnera. Vozilo za punjenje Buk-M3 Viking je opremljeno sa dva bloka od šest projektila na istoj guseničarskoj šasiji kao i prethodna verzija porodice Buk.

Sergej Ovčarenko, Ukrajina, Rusija, rat, Ukrajinska kriza
foto: Printscreen/Twitter

Raketa

Buk-M3 Viking koristi novu radarsko vođenu raketu 9R31M zemlja-vazduh (SAM) sa povećanim dometom i poboljšanim ukupnim performansama u poređenju sa 9M38 koji se koristi na Buk-M1 i Buk-M2. Verovatnoća uništenja mete Buk-3M dostigla je 99 posto, a maksimalni domet je povećan a na 70 km. Buk-M3 je u stanju da uništi bilo koju vrstu vazdušnih ciljeva sa dometa od 2,5 do 70 km, brzinom od 3.000 m/s na visini od 15 m do 35 km. Raketa Buk-M3 je optimizovana za presretanje niskoletećih krstarećih raketa. Raketni sistem takođe uključuje novi digitalni računar, sistem za razmenu podataka velike brzine i termalni uređaj za snimanje cilja koji zamenjuje optičke tragače na prethodnim modelima Buka. Raketa 9R31M je opremljena visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom. Raketni sistem Buk-M3 Viking je postavljen na oklopnu šasiju GM-569A kao Buk-M2. Oklopno vozilo Buk-M3 motorizovano je sa višegorivim dizel motorom V-46 koji razvija 710 KS. Vozilo ima maksimalnu brzinom od 70 km/h sa maksimalnim radijusom kretanja od 500 km. Posada od 4 člana nalazi se na prednjem delu vozila.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:56

Rusija zahteva hitnu predaju Marijupolja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track