OPRAVDANJE ZA RAT? Šta stoji iza Putinovih optužbi o nacistima u Ukrajini
Foto: Youtube screenshot/Sturmberiht

analiza

OPRAVDANJE ZA RAT? Šta stoji iza Putinovih optužbi o nacistima u Ukrajini

Planeta -

Ukrajinska Vlada je otvoreno neonacistička i pronacistička, pod kontrolom malih nacista, retorika je koju često koristi ruski predsednik Vladimir Putin, piše Njujork tajms.

Američki zvaničnici, na čelu sa predsednikom Džo Bajdenom, prema retorici koja stiže iz Moskve, odgovorni su za “nacifikaciju” Ukrajine, rekao je jedan od ruskih parlamentaraca, dodajući kako im se za to treba suditi.

Zapravo, naveo je drugi zakonodavac, vreme je da se stvori “moderna verzija Nirnberškog procesa”, dok se Rusija sprema za “denacifikaciju” Ukrajine.

U slučaju da poruka nije bila jasna, ruska televizija pod kontrolom Kremlja svake nedelje navodno prikazuje crno-bele snimke nemačkih nacista koji su obešeni na centralnom trgu u Kijevu, piše Njujork tajms.

Jezikom ruske invazije na Ukrajinu dominira reč “nacisti”, što je čudno s obzirom da zemlju vodi predsednik Volodimir Zelenski, Jevrejin koji je prošle godine potpisao Zakon o borbi protiv antisemitizma.

Putin je počeo da koristi ovu reč učestalo tek proteklih meseci, iako je dugo opisvao prozapadnu revoluciju u Ukrajini 2014. godine kao “fašistički državni udar”.

Ovo pokazuje da Putin pokušava koristiti stereotipe kako bi zamaskirao realnost i opravdao invaziju pred ruskim narodom, budeći traume iz Drugog svetskog rata.

Kremlj prikazuje invaziju kao nastavak ruske borbe protiv zla, u ratu poznatom kao Veliki domovinski rat, očigledno računajući na ruski ponos na pobedu nad nacističkom Nemačkom.

“Ova retorika je činjenično pogrešna, moralno protivrečna i duboko uvredljiva”, napisali su naučnici koji se bave genocidom i nacizmom u otvorenom pismu nakon Putinove invazije. Iako u Ukrajini postoje ultradesničarske grupe, dodaju, “ništa od toga neopravdava rusku agresiju i pogrešno opisivanje Ukrajine”, piše Njujork tajms.

Poređenja s nacističkom Nemačkom

Ukrajinci kažu da horor ruske invazije pokazuje da ako koja zemlja treba biti oslobođena nacizma, onda je to Rusija. Putin je u govoru u sredu koristio “mi protiv njih” diktatorski jezik, kako bi proglasio da rusko društvo treba “samočišćenje” od prozapadne “bagre i izdajnika”.

Mnogi veruju da Putinova odlučnost u “denacifikaciji” Ukrajine zapravo znači svrgavanje Vlade u Kijevu i progon prozapadnih aktivistva i grupa. Koristi rusko sećanje na patnju zemlje i pobedu u Drugom svetskom ratu da militarizira rusko društvo i opravda obračun s opozicijom i stranu agresiju.

Putinova misija “denacifikacije” znači da je on odlučan da “uništi sve Ukrajince”, napisao je ukrajinski ministar informisanja Aleksandar Tkačenko na Fejsbuku

“Ovo je gore od nacizma”, naveo je on, a prenosi Blic.

Teško je poverovati da bi obični Rusi mogli prihvatiti Putinova poređenja Ukrajine, gde milioni Rusa imaju prijatelje i rodbinu, s nacističkom Nemačkom, zemljom koja je izvršila invaziju na Sovjetski savez, što je dovelo do smrti 27 miliona građana.

Međutim, u samoj Ukrajini jevrejske i druge gurpe su kritikovale zemlju jer je od prozapadne revolucije 2014. godine dozvolila da borci za ukrajinsku nezavisnost koji su se u jednom momentu svrstali na stranu nacističke Nemačke budu proglašeni nacionalnim herojima, prenosi Al Džazira.

Neke marginalne nacionalističke grupe, koje nemaju predstavnike u Parlamentu, koriste rasističku retoriku i simbole povezane s nacistima.

Ruski narativ

Eduard Dolinski, generalni direktor Ukrajinskog jevrejskog veća, rekao je da neki u zemlji zovu ultradesničarske grupe “mali nacisti”, kao što to radi Putin.

Na društvenim mrežama godinama je pozivao da se promeni ime velikog stadiona na zapadu Ukrajine, nazvanog po Romanu Šuheviču, ukrajinskom nacionalističkom lideru koji je zapovedao snagama koje su izvršile masovna ubistva Jevreja i Poljaka tokom Drugog svetskog rata.

Ruski zvaničnici često koriste navode Dolinskog za svoje ciljeve, pa su ga mnogi Ukrajinci optužili da dozvoljava da bude uvučen u rusku propagandu, ali Dolinski kaže da se ne kaje, dodajući da je svaki put odbio gostovati na ruskim državnim televizijama.

Sergej Markov, proruski analitičar koji se često pojavljuje na državnoj televiziji, tvrdi da moderni ukrajinski “nacisti” nisu protiv Jevreja, nego protiv Rusa – jer im tako govore, kako kaže, zapadne obavještajne agencije.

U Rusiji se koristi taj narativ da Zapad podržava ukrajinske “naciste” kako bi degradirali rusko nasleđe u Ukrajini i iskoristio zemlju kao platformu za uništenje Rusije. Markov kaže da je Kremlj počeo koristiti “nacističku” terminologiju kako bi “ga čuli zapadni političari i mediji” te da bi objasnio potrebu da se izvrši invazija na Ukrajinu, prenosi "Al džazira".

Za Ruse sećanje na sovjetsku pobedu nad nacističkom Nemačkom ostaje možda najjači element putem kojeg se stvara jedinstven nacionalni identitet. Putin sada ima narativ da on konačno završava nedovršene poslove Sovjetskog saveza.

“Iz ugla gledišta ruskog društva, današnji ukrajinski fašisti su naslednici uzroka fašizma onog vremena”, objašnjava Markov.

Pozdrav ‘Slava Ukrajini!’

Državne televizije izbegavaju izveštavati o uništavanju koje ruske snage donose u Ukrajinu, ali zato objavljuju priče o ukrajinskim ekstremističkim grupama, koje u realnosti imaju marginalno mesto u ukrajinskom društvu. I

zveštaji o ulicama koje dobijaju ime po Stepanu Banderi, ukrajinskom nacionalističkom lideru koji je prešao na stranu nacista u borbi protiv Sovjeta (pre nego što se Nemačka okrenula protiv njega i odvela ga u koncentracioni logor), imaju uticaj na starije generacije Rusa, koji znaju za sva zla koja je donela kolaboracija s nacistima.

S ukrajinskim nacionalističkim grupama, koje sada imaju važnu ulogu u odbrani zemlje, zapadne pristalice Ukrajine imaju problem. Fejsbuk je prošle nedelje saopštio da će napraviti izuzetak u svojoj politici i dozvoliti hvaljenje ukrajinske ultradesničarske vojne jedinice Azov bataljon, “striktno u kontekstu odbrane Ukrajine”.

Ruski državni mediji vidjeli su ovaj potez kao još jedan dokaz da Zapad podržava naciste u Ukrajini. Takođe kao jedan od dokaza vide i to da zapadni političari pozdravljaju Zelenskog rečima “Slava Ukrajini!”, što je pozdrav koje su koristile Banderine snage.

“Za ljude koji su odrasli na sovjetskoj kulturi ove definitvno izaziva negativne asocijacije”, kaže Vladimir Malakhov, istoričar na Školi društvenih i ekonomskih nauka u Moskvi, koji predaje nacionalizam. “To je antisemitistički, to je antiruski i to je radikalno”, prenosi Al Džazira"

Donlinski upozorava da je mnogo Jevreja napustilo zemlju zbog ruske invazije.

“To će biti jedan rezultat ove ‘denacifikacije’. Naši životi su uništeni.”

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track