NAVALJNI DOBIO 9 GODINA ZATVORA: Ruski opozicionar proglašen krivim za prevaru i nepoštovanje suda
Foto: EPA, AP

rusija

NAVALJNI DOBIO 9 GODINA ZATVORA: Ruski opozicionar proglašen krivim za prevaru i nepoštovanje suda

Planeta -

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni osuđen je za prevaru i nepoštovanje suda na devet godina zatvora maksimalne bezbednosti.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni proglašen je krivim za prevaru i nepoštovanje suda i osuđen na devet godina zatvora maksimalne bezbednosti, na suđenju koje kritičari Kremlja vide kao pokušaj da se najvatreniji protivnik predsednika Vladimira Putina zadrži u zatvoru što je duže moguće.

Sudija je takođe presudio da će Navaljni morati da plati kaznu od 1,2 miliona rubalja (oko 11.500 dolara). Navaljni može da se žali na presudu.

Navaljni, koji već služi dve i po godine u kaznenoj koloniji istočno od Moskve, optužen je za proneveru novca koji su on i njegova fondacija prikupili godinama i za vređanje sudije tokom prethodnog suđenja.

Opozicionar je odbacio optužbe kao politički motivisane. Tužilaštvo je tražilo 13 godina zatvora i novčanu kaznu od 1,2 miliona rubalja.

Suđenje, koje je počelo pre oko mesec dana, odvijalo se u improvizovanoj sudnici u zatvorskoj koloniji nekoliko sati udaljenoj od Moskve gde Navaljni služi kaznu zbog kršenja uslovne slobode. Pristalice Navaljnog kritikovale su odluku vlasti da tamo premeste postupak iz zgrade suda u Moskvi, rekavši da je tako ograniče pristup postupku za medije i pristalice.

Navaljni (45) je tokom suđenja odbacio optužbe kao lažne i održao nekoliko govora.

On je uhapšen u januaru 2021. odmah po povratku iz Nemačke, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja za koje je okrivio Kremlj, što su ruski zvaničnici oštro demantovali. Ubrzo nakon hapšenja, sud ga je osudio na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine u slučaju prevare za koji Navaljni insistira da je politički vođen.

Nakon što je Navaljni poslat u zatvor, vlasti su sprovele sveobuhvatnu akciju uperenu na njegove saradnike i pristalice. Njegovi najbliži saveznici napustili su Rusiju nakon što su se suočili sa više krivičnih prijava, a njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža od skoro 40 regionalnih kancelarija stavljeni su van zakona kao ekstremistički - oznaka koja ljude koji su umešani izlažu krivičnom gonjenju.

Ruski zvaničnici su prošlog meseca dodali Navaljnog i nekoliko njegovih saradnika u državni registar ekstremista i terorista.

Protiv Navaljnog je pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka pojedinačno, što je dovelo do toga da njegovi saradnici sugerišu da Kremlj namerava da ga drži iza rešetaka što je duže moguće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja