NEMOJTE BITI ODMARALIŠTE ZA UBICE: Emotivno obraćanje Zelenskog italijanskom parlamentu
Foto: Printscreen/YouTube

rat i posledice

NEMOJTE BITI ODMARALIŠTE ZA UBICE: Emotivno obraćanje Zelenskog italijanskom parlamentu

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Italiju da ne bude "odmaralište za ubice".

U obraćanju italijanskom parlamentu, Zelenski je pozvao Italiju da zatvori svoje luke za ruske brodove, poručivši im da je Ukrajina na "ivici preživljavanja".

Zelenski je poručio parlamentarcima da zamrznu svu imovinu ruskih oligarha i pripadnika elite i proglase potpuni trgovinski embargo, uključujući i zabranu uvoza gasa i nafte.

"Vrlo dobro znate ko vojnicima naređuje odlazak u rat i ko to propagira. Gotovo svi oni koriste Italiju kao mesto za odmor. Nemojte biti odmaralište za ubice", poručio je on.

"Zamrznite im svu imovinu, račune i jahte. Zamrznite imovine onih koji imaju uticaj, neka je iskoriste za mir. Podržite sankcije Rusiji, puni trgovinski embargo, počevši od nafte", rekao je Zelenski.

Ovaj rat mora da se završi što je pre moguće. Vratite mir, uklonite neprijateljske trupe iz Ukrajine. Obnovimo Ukrajinu zajedn, poručio je on.

Zelenski je rekao i da je razgovarao sa papom i dodao da je Franja izrazio solidarnost sa "pravom Ukrajine da se brani".

"Za ruske trupe Ukrajina je kapija Evrope kroz koju žele da provale. Ali ne sme se dozvoliti da varvarstvo prođe. Na ivici smo opstanka", rekao je Zelenski.

"Najstrašnija stvar će biti glad koja se približava nekim zemljama“, dodao je on. "Ukrajina je uvek bila jedan od najvećih izvoznika hrane, ali kako da sejemo pod udarima ruske artiljerije?“, upitao je Zelenski.

Premijer Mario Dragi odgovorio je na govor potvrđujući svoju podršku ulasku Ukrajine u Evropsku uniju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja