ORBAN PORUČIO EVROPI: Isplatite nam sva sredstva iz fondova dodeljena Mađarskoj!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

rešavanje izbegličke krize

ORBAN PORUČIO EVROPI: Isplatite nam sva sredstva iz fondova dodeljena Mađarskoj!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od Evropske komisije da isplati sva sredstva iz fondova EU dodeljena njegovoj zemlji, uključujući zajam u okviru instrumenta za oporavak i otpornost kako bi pomogla Mađarskoj u nošenju s ukrajinskom izbegličkom krizom, rekao je portparol mađarskog premijera.

Prema kopiji pisma od 18. marta, upućenog predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen i poslatog Rojtersu putem e-mejla, Orban je rekao da Mađarska želi da koristi zajam za odbranu, kontrolu granica te humanitarne i druge akutne zadatke upravljanja krizom.

Europska komisija nije odobrila poljski i mađarski plan oporavka od pandemije jer tvrdi da dve zemlje još nisu ispunile preporuke po pitanju vladavine prava.

Izvršno telo EU je u sukobu s dvema nacionalističkim vladama u nizu pitanja, uključujući slobode medija i prava LGBT osoba. Fon der Lajen je prošle godine rekla da Mađarska mora da učini više u borbi protiv korupcije, prenosi Index.hr.

Orban, koji se priprema za parlamentarne izbore 3. aprila, čiji je ishod neizvestan, kazao je da je Mađarska primila više od 450 hiljada izbeglica iz Ukrajine i istakao da je "podeljena odgovornost" država članica ključna u krizi.

Kurir.rs / Index.hr, Reuters Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track